Linkovi

Rast cena nafte zbog nemira


Protesti u Bengaziju
Protesti u Bengaziju

Rastuća zabrinutost zbog nasilja u Libiji dovela je do naglog povećanja cena nafte i pada vrednosti akcija na berzama širom sveta.

Neke veće strane naftne kompanije evakuišu porodice i osoblje iz Libije, dok druge firme obustavljaju operacije. Libija izvozi oko dva odsto nafte koju svet svakodnevno koristi i snabdeva prirodnim gasom evropske zemlje.

Investitori su zabrinuti da bi nemiri u Libiji i drugim zemljama koje proizvode naftu mogli da dovedu do obustave snabdevanja energentima i znatno povećaju cenu sirove nafte. Cena londonske sirove nafte tipa Brent, koja je mera za najveći deo sveta, dostigla je najviši nivo u poslednje dve godine od 107 dolara po barelu. Cena nafta danas je na Njujorškoj berzi porasla 8 odsto na više od 93 dolara po barelu.

Ekonomisti navode da bi više cene nafte mogle da uspore ekonomski rast, dok se svet oporavlja od najgore recesije u više decenija.

Visoke cene energije dovele su do rasta cena druge robe, što povećava opasnost od inflacije. Inflacija može da nanese štetu ekonomiji, ali suzbijanje inflacije povećanjem kamatnih stopa takodje može da uzrokuje probleme i dovede do usporavanja ekonomskog rasta.

XS
SM
MD
LG