Linkovi

Majkrosoftov tablet dočekan mešovitim reakcijama


Majkrosoftov direktor Stiv Balmer početkom nedelje je predstavio novi surfes, sa operativnim sistemom vindous osam.

Majkrosoft je uputio izazov Eplovoj dominaciji na polju tablet kompjutera predstavljanjem uređaja zvanog surfes, za koji kaže da je pogodan i za rad i za razonodu. Uz veliku pažnju medija novi tablet kompjuter prikazao je u Los Anđelesu lično generalni direktor Majkrosofta, Stiv Balmer.

Brenda Estrela iz Vašingtona kaže da će rado isprobati da li bi Majkrosoftov tablet mogao da zameni njen laptop.

Ajped je za mene više uređaj za zabavu. Vidim da ga mnogi nose okolo i slikaju sa njim. Meni nije toliko praktičan. Ako Majkrosoft ima tablet na kome zaista može da se kuca i rade druge stvari osim šaranja prstom, to bi za mene bilo bolje“, kaže Brenda Estrela.

Majkrosoftov direktor Stiv Balmer u ponedeljak je predstavio novi surfes, sa operativnim sistemom vindous osam. U jednoj verziji, koja će izaći za nekoliko meseci, surfes je po težini i debljini sličan ajpedu, sa nešto većim ekranom od 27 centimetara. Druga, teža verzija, usmerena je ka novoj generaciji laptopa.

Majkrosoft kaže da će mu cena biti konkurentna drugim tablet kompjuterima. Različito od ajpeda surfes ima podupirač za stavljanje u uspravni položaj i magnetnu tastaturu. Majkrosoft kaže da je dizajniran za „glatki prelaz između rada i kreacije, bez kompromisa. Neki analitičari odmah su reagovali.

„Interesantan novi uređaj. Mislim da je ključno to da ovo nije samo drugi ajped već uređaj koji gotovo da zamenjuje lični računar“, kaže Van Alen.

Ali neki od gostiju u ovom vašingtonskom kafiću izrazili su skepsu da će Majkrosoft moći da konkuriše ajpedu koji dominira već dve godine.

Da li bih ga kupio pre ajpeda? Ne bih. Sada volim Eplove proizvode. Drago mi je da postoji konkurencija, da postoji alternativa, ali ostajem sa Eplom“, kaže vlasnik ajpeda Džon Ajala.

„Suviše je zakasnio, nije dobro za njih“, rekao je Danijel Mejdan, koji takođe ima ajped.

Majkrosoft već godinama proizvodi softver za kompjutere koje proizvode drugi. Taj softver gigant se sada nada da će sa surfesom uspeti da se probije i na tržište hardvera.
XS
SM
MD
LG