Linkovi

Otkazi za 18 hiljada radnika Majkrosofta


Kompanija je objavila da se na ovaj potez odlučila kako bi obavila restrukturiranje, posle nedavne kupovine ogranka finske kompanije za proizvodnju mobilnih telefona "Nokia"

Američki tehnološki gigant "Majkrosoft" saopštio je da planira da otpusti i do 18 hiljada radnika u narednih godinu dana.

Kompanija je objavila da se na ovaj potez odlučila kako bi obavila restrukturiranje, posle nedavne kupovine ogranka finske kompanije za proizvodnju mobilnih telefona "Nokia". "Majkrosoft" trenutno ima 127 hiljada zaposlenih, što znači da bi smanjio radnu snagu za 14 procenata.

Najveći svetski proizvođač softvera posle preuzimanja dela "Nokije" pokušava da se ubaci na vrlo konkurentno tržište mobilnih telefona kojim dominiraju južnokorejski "Samsung", američki "Epl" i "Nokia".

U saopštenju "Majkrosofta" navodi se da će među opuštenim biti 12.500 fabričkih radnika, i da će ceo proces biti okončan do juna sledeće godine. Pre preuzimanja "Nokije", "Majkrosoft" je imao 99 hiljada zaposlenih, od čega 58 hiljada u SAD, a 41 hiljadu širom sveta.

Prema procenama zvaničnika firme, restrukturiranje će koštati između milijadru i 100 i milijardu i 600 miliona, od čega će najveći deo biti upotrebljen za isplatu otpremnine otpuštenima.

XS
SM
MD
LG