Linkovi

Inicijativa "Dozvolimo devojčicama da uče"


Prva dama Amerike Mišel Obama na čelu inicijative Dozvolimo devojčicama da uče
Prva dama Amerike Mišel Obama na čelu inicijative Dozvolimo devojčicama da uče

Juče, 11. oktobra obeležen je Medjunarodni dan devojčica, koji je uspostavila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2011. godine sa ciljem da se unaprede prava devojčica širom sveta i da se javnost upozna sa jedinstvenim izazovima sa kojima su one suočene. Prva dama Sjedinjenih Država Mišel Obama je iskoristila ovaj dan da naglasi globalnu inicijativu pod nazivom Dozvolimo devojčicama da uče.

Pevačica Andra Dej je jedna od nekoliko istaknutih žena koje su pozajmile svoj glas programu Dozvolimo devojčicama da uče, medjunarodnoi inicijativi sa ciljem da se promoviše obrazovanje devojčica koje trenutno nisu u školi.

U Beloj kući, Andri Dej su se pridružile savetnica za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs, dobitnica Oskara, Meril Strip i četiri devojčice koje su se lično srele sa prvom damom Mišel Obama. Prošlog leta, gospodja Obama je posetila afričke zemlje Liberiju i Maroko gde je istakla da se mnoge devojčice s teškom mukom bore da steknu bilo kakvo obrazovanje.

Juče ona je rekla da su mnogi odgovorili na poziv tog programa na akciju.

“Ovde u Americi stalno smo svedoci, bez obzira da li ste šef države, direktor korporacije ili tinejdžer, da su ljudi dirnuti vašim pričama, slučajevima devojčica koje ne pohadjaju školu. Oni su takodje ogorčeni i žele da pomognu.”

Pre prikazivanja novog dokumentarca mreže CNN o tom programu, glumica Meril Strip je rekla publici da stavovi prema devojčicama moraju da se menjaju za dobro čitavog sveta.

“Cela porodica mora da bude angažovana, porodica zvana čovečanstvo. Tome se nadam. Mislim da možemo da pomognemo dečacima da razumeju da vrata moraju da budu otvorena – I to ne samo zbog toga što su džentlmeni, već i da bi se pružio pristup obrazovanju polovini čovečanstva.”

Devojčice koje su bile na sceni sa Meril Strip su pričale kako su morale da hodaju nekoliko kilometara samo da bi pohadjale nastavu. Medjutim, uprkos teškoćama, one kažu da su u učionici išle na simbolično putovanje.

“Imamo devojku u našoj grupi iz Maroka koja je dobar mehaničar. Ona će otvoriti svoj automehaničarski biznis, što, kako smo nekad verovali, samo momci rade.”

“Vi ste veoma važne u ovom društvu. Znajte da ćete kao devojčica biti neko u budućnosti. Možda sada mislite da niste niko. Ali u budućnosti vi ćete imati svoju ulogu.”, kaže Dženet.

U autoskom članku na veb stranici CNN.com gospodja Obama je nazvala to pitanje veoma ličnim za nju samu, rekavši da joj je finasijska pomoć otvorila vrata ka obrazovanju na koledžu. Sjedinjene Države investiraju više od milijardu dolara u programe Dozvolimo devojčicama da uče, dok će Svetska banka investirati preko dve milijarde dolara tokom narednih pet godina.

XS
SM
MD
LG