Linkovi

Uspon pograničnih gradova u SAD


Nasilje u Meksiku svakodnevno odnosi desetine života
Nasilje u Meksiku svakodnevno odnosi desetine života

Talas kriminala koji je zahvatio severni deo Meksika izazvao je žalbe američkih političara, medju kojima je i guvener Teksasa Rik Peri, o ugroženosti američkih zajednica duž granice sa Meksikom. Medjutim, prema statistikama FBI-a, gradovi i gradići na američkoj strani granice imaju nižu stopu kriminala od većine gradova u drugim delovima SAD. Dopisnik Glasa Amerike obišao je jedno od najprosperitetnijih i najmirnijih mesta na granici - Mekalen u Teksasu, u dolini reke Rio Grande.

Na meksičkoj strani granice, nasilje je postalo uobičajena pojava dok se meksička vlada bori sa krijumčarima droge, bandama otmičara, kradljivcima automobila i pljačkašima banaka. Mnoge kompanije u gradovima kao što je Rejnosa su zatvorene, a brojni Meksikanci iz srednje i više klase prebegli su na ameirčku stranu granice. Ovde, u Mekalenu, čekaju ih mirni tržni centri i bezbedne gradske ulice.

Grad Mekalen i njegova okolina, koji imaju više od pola miliona stanovnika, po bezbednosti su rangirani kao 14-ti medju gradovima slične veličine u SAD. Medjutim, predsednik Korporacije za ekonomski razvoj Mekalena, Kit Partridž, kaže da ljudi u drugim delovima zemlje često misle da je celo pogranično područje – opasno.

„Ne biste verovali koliko poziva dobijamo gde prvo pitanje glasi – da li je bezbedno da dodjemo u Mekalen.“

Mekalen je ne samo bezbedan, već je u procvatu, uprkos nasilju u Meksiku i recesiji u SAD, tvrdi Partridž.

Nedavno smo dobili priznanje da smo prvi grad u SAD koji je dostigao nivo od pre recesije i veoma smo ponosni zbog činjenice da smo jedan od svega nekoliko američkih gradova koji su imali rast zapošljavanja kroz čitavu ekonomsku krizu.“

Predsednik Korporacija za ekonomski razvoj Mekalena Kit Partridž
Predsednik Korporacija za ekonomski razvoj Mekalena Kit Partridž

Važan deo lokalne ekonomije čine fabrike za sklapanje delova na drugoj strani granice, gde oko 100,000 meksičkih radnika izradjuje proizvode koji se kamionima transportuju nazad u SAD.

„Imamo čitav spektar kompanija, proizvodimo sve od kompjuterskih čipova, preko motornih čamaca do kegli za kuglanje.“

Profesoru Džonu Sardžentu, koji predaje na obližnjem univerzitetu Teksas-Pan-Ameriken deo posla je da prati lokalna ekonomska kretanja. On kaže da je impresioniran ekonomskim razvojem Mekalena.

„Ako pogledamo proteklih deset godina, i otvaranje novih radnih mesta, Mekalen je bio jedno od najdinamičnijih gradskih područja na američko-meksičkoj granici, i iz godine u godinu se svrstava medju pet najboljih na nacionalnom nivou.“

Sardžent priznaje da deo razvoja potiče od imućnih Meksikanaca koji beže od nasilja i investiraju u poslove na američkoj strani granice, ali kaže da takva situacija neće trajati zauvek.

„Za pet godina, Meksiko će možda biti zemlja za investicije, a pojedincima koji imaju poslove u obe zemlje biće lako da iskoriste uspon u Meksiku, kada do njega dodje.“

Medjutim, takav preokret u Meksiku može da se dogodi samo ako se zaustavi borba narko-kartela za prevlast, a meksička vlada smanji ofanzivu koju trenutno vodi protiv njih. U izvesnoj meri, krijumčarenje droge je deo prekogranične trgovine koja se u ovom području odvija već više od stotinu godina – po principu ponude i potražnje. Kit Partridž misli da će se situacija popraviti u narednih godinu dana, kada se sve strane zamore od stalne borbe.

„Mislim da će se na kraju situacija smiriti, počeće da se uspostavlja ravnoteža, i stvari će se vratiti na ono gde su bile pre nego što je sve ovo počelo.“

To bi mogla da bude dobra stvar za Mekalen i pograničnu ekonomiju, ali će američka vlada verovatno nastaviti da vrši pritisak na Meksiko da stane na put krijumčarima drogom. Medjutim, bilo da se situacija popravi ili ne, kamioni će nastaviti da putuju iz SAD u Meksiko i nazad, održavajući dinamičnu ekonomiju na granici.

XS
SM
MD
LG