Linkovi

Mesec dana gori deponija, nadležni traže razjašnjenje o zagađenosti


Arhiva, ilustracija

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenio je danas kao potpuno opravdan zahtev Zaštitnika građana upućen institucijama nadležnim za monitoring kvaliteta vazduha, da objave sve informacije o načinu i rezultatima merenja povodom požara na deponiji u Vinči i pozvao sve te institucije da se na taj zahtev odazovu bez odlaganja. Na deponiji Vinča, koja se prostire na 68 hektara ograđene i upotrebne površine, od 18. maja tinja požar. Deponija na obodu Beograda osnovana je 1977. godine kao najveća deponija na teritoriji prestonice koja svojim kapacitetom podmiruje odlaganje otpada sa 13 od 17 opština grada. Dnevni priliv smeća, kućno smeće, ali i kabasti otpad, građevinski šut, zemlja, lim i ostalo, iznosi više od 2.700 tona.

Zaštitnik građana je juče zatražio od nadležnih institucija dostavljanje svih informacija o načinu i rezultatima izvršenih merenja, kao i vrsti zagađujućih materija čije je merenje vršeno.

Poverenik ocenjuje da je nesporno pravo javnosti na informacije o kvalitetu životne sredine. U konkretnim okolnostima ovo pravo je pojačano činjenicama da požar u Vinči traje već mesec dana, kao i kontradiktornim informacijama i stavovima stručnjaka koji su se u javnosti pojavljivali o mogućim štetnim posledicama, što sve s razlogom izaziva uznemirenje kod građana.

S tim u vezi, Poverenik podseća da Zakon o zaštiti životne sredine u odredbama čl. 78 i 80, izričito predviđa da su organi vlasti dužni da blagovremeno, potpuno i objektivno obaveštavaju javnost o pojavama koje prate u okviru monitoringa nivoa zagađujućih materija i remisija, kao i da obezbeđuju da te informacije budu dostupne u vidu elektronskih baza podataka putem javnih telekomunikacionih mreža.

U toku je i izbor partnera za projekat sređivanja deponije u Vinči, koji je vredan 300 miliona evra, a otvaranje koverata biće organizovano 13. jula.

"Večernje novosti" pišu da će posle tri godine priprema, sledećeg meseca konačno početi da se rešava najveći ekološki problem u Evropi - deponija Vinča,gde će izabrani partner izgraditi reciklažno postrojenje.

Na adresu gradske uprave stiglo pet ponuda za javno-privatno partnerstvo, a firma koja pobedi će o svom trošku sanirati i zatvoriti vinčansku deponiju, dok će se iz nove deponije otpad pretvarati u električnu i toplotnu energiju, navodi beogradski dnevni list.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je za "Novosti" da su od prvobitno 11 prijavljenih, priznate kvalifikacije za pet kompanija, FČ, Suze, Veolia, Urbaser. Kompletan procenjeni iznos od 300 miliona evra za kapitalna ulaganja obezbediće privatni partner.

Prethodnih godina, za Vinču i njene kapacitete interesovalo se oko stotinu specijalizovanih kompanija i konzorcijuma, a izazov je veliki, jer se deponija punila 40 godina.

Ugovor o javno-privatnom partnerstvu je takav da će posle 20 ili 25 godina te fabrike ostati u rukama grada. Kompanija partner će samo na određeno vreme upravljati deponijom, a prestonica će zadržati pravo da određuje visinu komunalnih naknada i da ih naplaćuje od građana, navode "Novosti".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG