Linkovi

Meron ponovo predsednik MMKS


Teodor Meron

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun imenovao je sudiju Teodora Merona na novi mandat na funkciji predsednika Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) koji je nasledio Haški tribunal.

Novi mandat predsednika Merona će trajati do 30. juna 2018, saopšteno je iz Haga.

Sudija Meron je naglasio da je počastvovan zbog poverenja koje mu je ukazao Generalni sekretar UN i da se raduje što će nastaviti rad da bi se obezbedilo da ljudi odgovorni za zločine odgovaraju u skladu sa medjunarodnim pravom i normama.

Ban Ki-Mun, kako se navodi u saopštenju, istakao je “oštroumno rukovođenje” predsednika Merona Mehanizmom i njegovu vodeću ulogu u obezbeđivanju da Mehanizam bude mali i efikasan, u skladu s vizijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Teodor Meron bio je predsednik Haškog tribunala od 2003. do 2005. godine. 20. decembra 2011. izabran je za sudiju Medjunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, a u februaru 2012. izabran za predsednika Mehanizma, sa četvorogodišnjim mandatom. Meron je bio član žalbenih veća i Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu i MKSJ. Takođe je obavljao funkciju predsednika MKSJ u ukupno četiri mandata, podseća se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG