Linkovi

Merkel sa Trampom o Kosovu: Teritorijalni integritet "važan faktor"


Nemačka kancelarka Angela Merkel i hrvatski premijer Anderj Plenković na konferenciji za novinare u Berlinu, 28. avgust 2018.
Nemačka kancelarka Angela Merkel i hrvatski premijer Anderj Plenković na konferenciji za novinare u Berlinu, 28. avgust 2018.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u Berlinu da je u ponedeljak sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, između ostalog, razgovarala i o situaciji u odnosima Srbije i Kosova i da su njih dvoje podržali razgovore dve strane.

"Podržavamo razgovore koji vode ka cilju, ali istovremeno poručujemo da je teritorijalni integritet važan faktor. To sam podvukla tokom posete premijera Bosne i Hercegovine i Crne Gore Berlinu" , rekla je Merkel u utorak na konferenciji za novinare posle sastanka sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenković.

"Moramo da budemo oprezni u pogledu posledica naših poteza", saopštila je Merkel.

Hrvatski premijer izneo je sličan stav.

"Kada je riječ o odnosima sa našim susjedima, zalažemo se za poštovanje teritorijalnog integriteta i mirna rešenja i naravno pratimo situaciju vezi sa dijalogom Kosova i Srbije", rekao je Plenković.

Merkel je posle nedavnih sastanaka sa visokim zvaničnicima BiH i Crne Gore poručila da na Balkanu neće biti promene granica, i da to "izgleda svaki put mora da se ponavlja".

XS
SM
MD
LG