Linkovi

Poseta Angele Merkel "uzdrmala" javnost


Nemačka kancelarka Angela Merkel i premijer Srbije Mirko Cvetković za vreme zvanične posete nemačke političarke Beogradu.
Nemačka kancelarka Angela Merkel i premijer Srbije Mirko Cvetković za vreme zvanične posete nemačke političarke Beogradu.

Domaći i svetski mediji slažu se u oceni da je jučerašnja poseta nemačke kancelarke Angele Merkel oštrinom iznenadila srpsku javnost, kao i da je najveću pažnju izazvao njen zahtev za ukidanje paralelnih institucija na severu Kosova.

Jasnije i oštrije od svih dosadašnjih sagovornika, nemačka kancelarka Angela Merkel je tokom jučerašnje posete Beogradu saopštila svojim domaćinima uslove za nastavak evropskih integracija Srbije – to su dalje reforme, ispunjavanje kriterijuma iz Kopenhagena, kao i napredak u međusobnim odnosima Beograda i Prištine.

Od srpskih vlasti se, po pitanju Kosova takođe očekuje ispunjenje još tri uslova, poručila je juče Merkelova:

"Sledeći koraci su rezultati u dijalogu Beograda i Prištine, rad Euleksa i ukidanje paralelnih struktura na severu Kosova. To je situacija u kojoj radimo i ja ne želim da dajem neke rokove jer znam da Srbija želi brzo napredovanje i tako ćemo ostati u kontaktu".

Upravo je poslednja tačka iz poruke nemačke kancelarke, to jest zahtev za ukidanje paralelnih institucija na severu Kosova podigla najveću prašinu, i to je ono, što će, po procenama u Beogradu biti najveća tačka spora sa Briselom.

Pre svih ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović odgovara da je taj zahtev neprihvatljiv, da će Srbija nastaviti da obavlja svoje funkcije na severu Kosova i da neće odustati od svojih institucija na toj teritoriji. Ipak, Bogdanović priznaje da je još rano i nezahvalno govoriti o tome da li će Srbija ostati pri istoj odluci i u slučaju da insistiranje na paralelnim institucijama blokira evropski put Srbije.

Za srpskog šefa diplomatije Vuka Jeremića dobra vest koju je donela Angela Merkel je da Nemačka podržava evropske integracije Srbije, ali je sa druge jasno da je saglasnost dve zemlje po pitanju Kosova mnogo manja. Jeremić ističe da nije došlo do približavanja stavova Srbije i Nemačke - osim u stavu da treba sačuvati mir i stabilnost na Kosovu i da jednostrani potezi ne vode rešenju problema.

Konačno, na nivou političkih stranaka poseta Merkelove se različito tumači – vladajuća koalicija ostaje privržena evropskim integracijama, dok se zahtev za ukidanje paralelnih institucija na severu Kosova ocenjuje kao izuzetno složeno pitanje koje se ne može rešiti preko noći.

Za DSS poseta nemačke kancelarke je krah politike “I Kosovo i Evropa” i dokaz tvrdnje da je Kosovo cena za ulazak Srbije u EU. Nasuprot stavu DSS-a da je vreme da se Srbija okrene sebi i svom razvoju, iz LDP-a poručuju da su sada Srbiji potrebni dobra volja za pregovore i manje zapaljivih govora.

Poruke Angele Merkel su trgnule srpsko društvo iz anestezije, ocenjuju u LDP-u i ističu da Srbija ne treba da digne ruke od evropskih integracija.

XS
SM
MD
LG