Linkovi

Imigracioni spor ugrozio vladajuću koaliciju u Nemačkoj


Nemačka kancelarka Angela Merkel i ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer, 13. jun 2018.
Nemačka kancelarka Angela Merkel i ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer, 13. jun 2018.

Duboke podele u pogledu imigracione politike između Angele Merkel i ministra unutrašnjih poslova prete da ugroze vladajući savez formiran ranije ove godine posle dugih pregovora.

Trinaestogodišnja vladavina nemačke kancelarke biće ugrožena ako se Horst Zehofer, član bavarske Hrišćansko-socijalne unije, koalicionog partnera Hrišćansko-demokratske unije (CDU) suprostavi Merkel i naredi pograničnim službama da u ponedeljak vrate migrante sa nemačke granice.

Ni kancelarka ni ministar nisu bili spremni na kompromis u nedelju. Zehofer je u izjavi za nemačke dnevne listove optužio Merkel za krizu, navodeći da je to posledica njene odluke 2015. godine da usvoji politiku "otvorenih granica" zbog koje je više od milion migranata i izbeglica ušlo u Nemačku.

Migranti u redu za hranu u Nemačkoj
Migranti u redu za hranu u Nemačkoj

​Najviši zvaničnik Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Markus Zeder tvitovao je da Nemačka "konačno mora efikasno da obezbedi svoje granice" i da "azil turizam mora da bude okončan".

Analitičari ocenjuju da će Merkel morati otpusti Zehofera zbog otvorene pobune protiv nje, ako ostvari pretnju o zatvaranju granica, što bi dovelo do kraha koalicije i novih izbora.

Merkel strahuje da bi iznenadna odluka Nemačke da odbije da prihvati azilante podstakla ostale članica Evropske unije da slede taj primer. Ulozi su visoki ne samu za nju, već i za Brisel koji pokušava da utvrdi imigracionu politiku koju bi podržale sve članice, ali i za Hrišćansko-socijalnu uniju koju očekuju izbori u oktobru u Bavarskoj, u svetlu rasta popularnosti krajnje desnice.

Merkel je u svom nedeljnom podkastu priznala da su promene neophodne ali i dodala "To je evropski problem za koji je potrebno evropsko rešenje. To pitanje je ključno za jedinstvo Evrope".

U ovom trenutku, članice EU su duboko podeljene zbog imigracije i prijema migranata.

U Evropsku uniju je 2016. godine ušlo 2,4 miliona migranata, čime je broj stranih državljana dostigao gotovo 40 miliona.

XS
SM
MD
LG