Linkovi

Merkel postigla dogovor o migrantima sa 14 zemalja EU


Mađarski premijer Viktor Orban pozdrdavlja se sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel na samitu EU 29. juna.
Mađarski premijer Viktor Orban pozdrdavlja se sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel na samitu EU 29. juna.

Četrnaest zemalja Evropske unije izrazilo je spremnost da potpiše bilateralne sporazume sa Nemačkom da prime tražioce azila koji su prethodno registrovani u nekoj drugoj zemlji. Taj kompromis je deo pokušaja da se umire nervozni bavarski saveznici nemačke kancelarke Angele Merkel.

​U dokumentu upućenom liderima njenih koalicionih partnera, u koji je agencija Rojters imala uvid, Merkel navodi da je 14 zemalja, uključujući neke od onih koje su bile najglasnije u protivljenju njenoj politici otvorenih vrata prema izbeglicama, sada pristalo da primi migrante.

Prema Dablinskoj konvenciji EU, koja se u velikoj meri poštuje u situaciji nastaloj posle odluke Merkelove 2015. da otvori nemačke granice, tražioci azila moraju da upute svoje zahteve za azil u prvoj zemlji EU na čiju teritoriju kroče. ​

Angeli Merkel bilo je neophodan predah u okršaju sa Hrišćansko-socijalnom unijom Bavarske, čiji je lider, ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer pretio uoči samita u Briselu da će, suprotno željama Merkel, zatvoriti nemačke granice za neke migrante i izbeglice u potezu koji bi verovatno doveo do pada njene vlade.

Evropski lideri su se na samitu dogovorili da podele obaveze u prijemu izbeglica na dobrovoljnoj osnovi i stvore "kontrolne centre" unutar EU gde bi se obrađivali zahtevi za azil.

Prema dokumentu u koji je uvid imao Rojters, bilateralni dogovori će proces deportacije izbeglica koje su se prethodno registrovale na drugim mestima učiniti daleko efikasnijim.

"U ovom trenutku, dablinska repatrijacija iz Nemačke uspeva u samo 15 odsto slučajeva", navodi se u dokumentu. "Mi ćemo potpisati administrativne sporazume sa različitim zemljama članicama da se ubrza proces repatrijacije i uklone prepreke tom procesu".

Među zemljama za koje se navodi da su otvorene prema potpisivanju takvih sporazuma su Mađarska, Poljska i Češka Republika, zemlje koje su se do sada protivile svakoj strategiji ravnomernijeg raspoređivanja tražilaca azila širom kontinenta.

Ostale zemlje koje se navode u dokumentu su Belgija, Danska, Estonija, Finska, Litvanija, Letonija, Luksemburg, Holandija, Portugal i Švedska. Austrija, čiji novi kancelar Sebastijan Kurc sprovodi tvrdu politiku po pitanju imigracije a vlada u koaliciji sa ekstremnom desnicom - nije prisutna na listi.

XS
SM
MD
LG