Linkovi

Merkel: Vodićemo računa o zamoru gradjana


Nemačka kancelarka Angela Merkel se rukuje sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u Beogradu, 9. jula 2015.
Nemačka kancelarka Angela Merkel se rukuje sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u Beogradu, 9. jula 2015.

Drugog dana boravka u Beogradu, kancelarka Nemačke Angela Merkel je razgovarala sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a takođe se sastala i sa predstavnicima civilnog sektora. Nakon Beograda, Merkelova je posetila i Sarajevo.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je tokom današnjeg susreta za kancelarkom Nemačke Angelom Merkel da je Srbija iskreno posvećena evropskom putu, ali i da građani osećaju zamor u vezi evrointegracijam zbog čega je, po njegovoj oceni, Beogradu potreban podstrek na tom putu.

Kako prenosi Pres služba predsednika Srbije, Nikolić je rekao i da Beograd uspeva da u veoma složenim okolnostima balansira u odnosima EU i Rusije, kao i da Srbija nije izvor nestabilnosti na Balkanu i da mirno reaguje na provokacije.

Angela Merkel je pohvalila želje i napore Srbije da uđe u Evropsku uniju, i istakla da u EU mora da se pazi na zamor građana u evrointegracijama.

A tokom jučerašnjeg susreta sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem ona je poručila da Beograd može da računa na podršku Berlina na putu ka Evropskoj uniji.

"Mi vidimo da trenutno postoji velika spremnost sklapanja kompromisa sa srpske strane, i to ćemo isto tako istaći u našoj diskusiji unutar EU. Tome se mora odati priznanje, to nije uvek bilo tako tokom prethodnih godina. Ali sada jeste situacija takve, i mi ćemo to zaista ceniti. Samo je pitanje vremena kada će se otvoriti poglavlja."

Nakon Beograda, nemačka kancelarka je posetila Sarajevo, a posle sastanaka sa članovima Predsedništva BiH i premijerom Denisom Zvizdićem, Merkel je podsetila da je Nemačka inicirala novu politiku pristupa Evropske unije prema BiH koja je prošle godine započeta u Berlinu, a koja će biti nastavljena u Beču, susretom premijera zemalja Zapadnog Balkana.

Ona je istakla da u BiH vidi probleme koji se moraju prevazići i da ceo region ne može da funkcioniše ako se BiH ne razvija.

XS
SM
MD
LG