Linkovi

Merkel: Konkretna očekivanja od Srbije


Nemačka kancelarka Angela Merkel i premijer Srbije Aleksandar Vučić
Nemačka kancelarka Angela Merkel i premijer Srbije Aleksandar Vučić

Tokom današnje posete Berlinu nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je premijeru Srbije Aleksandru Vučiću konkretna očekivanja Nemačke - to su, pre svega, pravna država, dijalog sa Kosovom i privredno usaglašavanje.

Nemačka ima konkretna očekivanja od Srbije, a privredna saradnja dve zemlje zavisi od transparentnosti i stabilnosti pravne situacije u Srbiji – poručila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel u razgovoru sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Poseta od koje se u Srbiji dosta očekuje pokazala je da nemačka kancelarka smatra da zemlje zapadnog Balkana treba pojačaju međusobnu saradnju, da povećaju broj prekograničnih projekata, a Merkelova je za kraj avgusta najavila konferenciju na koju će biti pozvani predstavnici svih zemalja zapadnog Balkana.

Što se tiče nastavka pregovora Srbije i EU, ona podsetila da se sada otvaraju prva poglavlja, i na tome ćemo zajednički raditi, istakla je Merkel na konferenciji za novinare sa srpskim premijerom:

"Kao svaka zemlja kada govorimo o pristupanju Evropskoj uniji, tada Srbija mora da ide svim istim koracima kao i prethodne države. Dakle, tu imam konkretno formulisana očekivanja – u pitanju je pravna država, nastavak procesa sa Kosovom i privredno usaglašavanje."

Srpski premijer je u razgovoru sa nemačkom kancelarkom istakao da će se Srbija odgovorno ponašati i dati sve od sebe da bude pouzdan partner Nemačkoj. Vučić je najavio da će Srbija u narednih mesec dana doneti nove zakone o radu, privatizaciji i stečaju, kao i da je spremna da se u okviru CEFTA potpuno otvori tržište za saradnju.

Govoreći o gasovodu Južni tok, on je ocenio da nastavak rada na tom projektu ne zavisi od Srbije, već od dogovora Rusije i EU. Vučić je je kancelarki Merkel rekao da veruje u stabilnost Zapadnog Balkana i da od Srbije ne treba da očekuje nikakve probleme:

"Ja sam obećao kancelarki Merkel da će Srbija biti pouzdan partner Nemačke. Nemačka je za nas drugi partner kao zemlja u koju izvozimo, drugi partner kao zemlja iz koje uvozimo. Postaje najznačajniji partner – 25.000 ljudi u Srbiji radi u nemačkim kompanijama i ja očekujem da se taj broj poveća i očekujemo još veći broj nemačkih investicija u Srbiju."

A u dvodnevnu posetu Beogradu danas je, na poziv predsednika Srbije Tomislava Nikolića, doputovao predsednik Belorusije Aleksandar Lukašensko, čiji je režim na meti restriktivnih mera EU. S obzirom na današnju posetu Aleksandra Vučića Berlinu i na celokupan proces evro-integracija, vlasti u Srbiji ističu da poseta predsednika Belorusije neće štetiti odnosima Beograda sa Briselom, da je reč o uzvratnoj poseti šefa jedne države, koja je odavno planirana i o čemu je obaveštena i EU.
XS
SM
MD
LG