Linkovi

Merkel i Oland - ujedinjeni evropski front


Nemačka kancelarka, Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland, Strazbur 7. oktobar 2015.
Nemačka kancelarka, Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland, Strazbur 7. oktobar 2015.

Lideri Nemačke i Francuske pozvali su tokom retkog zajedničkog obraćanja Evropskom parlamentu, na jedinstvo širom Evrope pri rešavanju ozbiljnih kriza sa kojima se taj kontinent suočava.

Po ugledu na istorijsko pojavljivanje bivših lidera Nemačke i Francuske, Helmuta Kola i Fransoa Miterana, nekoliko dana posle pada Berlinskog zida, podseća agencija Rojters - Angela Merkel i Fransoa Oland danas su u Strazburu poručili da je potrebno više saradnje unutar EU kako bi se smestile desetine hiljada migranata i izbeglica koji pristižu u 28-očlani blok.

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je na kolektivni pristup zakonima o izbeglicama, zaštitu granica i deportaciju onih koji ne ispunjavaju uslove za azil.

“Ukoliko želimo da rešimo ove probleme, Evropska unija mora da deluje jedinstveno, jer ne smemo da podlegnemo iskušenju da se vratimo nacionalističkim principima u ovom trenutku. Upravo suprotno”, rekla je Merkel.

Četiri dana posle 25. godišnjice ujedinjenja Nemačke, francuski socijalistički predsednik Fransoa Oland odao je počast svojoj konzervativnoj koleginici iz Berlina, ističući da u Evropi suverene države saveznice moraju da zadrže svoje različitosti, dok u isto vreme jačaju zajedničku politiku.

Oland je uputio kritike antievropskom, francuskom opozicionom Nacionalnom frontu, dovodeći u pitanje njihovu veru u demokratiju.

“Jedina moguća opcija za one koji nisu ubeđeni u Evropu jeste da napuste Evropu. Ne postoji drugi način. To je stravična opcija, ali logično je da se napusti Evropa, evro, Šengen i možda čak demokratija jer, ponekad, dok vas slušam pitam se ‘da li zaista želite da budete deo zajedničkog prostora’“, rekao je Oland.

Ova opaska usledila je pošto je liderka Nacionalnog fronta Marin Le Pen, optužila Olanda da je prodao nacionalne interese Evropi kojom upravlja Berlin i nazvala ga “podsekretarom kancelarke Merkel, upravnikom francuske pokrajine”.

“Nije u francuskom interesu da igra u tužnoj predstavi u kojoj Nemačka razvlači Francusku povodom migracije. Kada kancelarka Merkel neodgovorno izjavi da moramo da prihvatimo 800 hiljada migranata, vi kličete. Kada nekoliko dana kasnije ona zatvori zonu Šengena i odluči da kontroliše nemačke granice, vi opet kličete i tako šaljete obeshrabrujuću sliku Francuske koja besciljno luta i sapliće se o problem koji je u suštini pitanje bezbednosti, prosperiteta i odbrane francuskog identiteta”, poručila je Le Pen.

Tokom obraćanja Evropskom parlamentu i debate koja je usledila, Merkel i Oland razmenjivali su prijateljske reči, poglede i osmehe, i delovali kao ujedinjeni front pred zakonodavnim telom u kojem većinu drže i levičarske i desničarske stranke bliže centru, ali koje se susreću sa sve ozbiljnijim kritikama.

XS
SM
MD
LG