Linkovi

Meksiko traži istragu upotrebe suzavca, Tramp preti zatvaranjem granice


Migranti beže od suzavca ispaljenog sa američke teritorije, 25. novembar 2018.
Migranti beže od suzavca ispaljenog sa američke teritorije, 25. novembar 2018.

Meksičko Ministarstvo inostranih poslova uručilo je u ponedeljak diplomatsku notu američkoj vladi, sa zahtevom da se sprovede puna istraga upotrebe "nesmrtonosnog oružja" prema teritoriji Meksika u nedelju.

Zvaničan zahtev upućen je dan nakon što su američke vlasti ispalile suzavac na migrante u Meksiku - blizu graničnog prelaza između Tihuane i San Dijega u Kaliforniji - kada su pokušali da uđu na američku teritoriju.

Više od 40 migranata uhapšeno je na američkoj strani, saopštile su pogranične vlasti i dodale da se veruje da niko nije uspeo da se udalji od američke granice.

Američki predsednik Donald Tramp rekao je novinarima u ponedeljak da će zatvoriti granicu, ako migranti budu krenuli prema njoj. Tokom okršaja u nedelju, američke vlasti su na nekoliko sati zatvorile granični prelaz San Jisidro, najprometniji u zemlji.

"Zatvorićemo je (granicu) i držati je zatvorenom ukoliko bude problema. Držaćemo je zatvorenom dugo vreme", rekao je Tramp.

Dok su rasle tenzije u Tihuani, gde se nalaze stotine migranata, Tramp je u subotu poručio da će morati da čekaju u Meksiku dok se u Sjedinjenim Državama ne reše njihovi zahtevi za azil. Reč je o značajnoj promeni u politici prema azilantima koji bi mogli u Meksiku da provedu više od godinu dana.

Migrantkinja iz Hondurasa sa bebom u bolnici, dan posle incidenta na granici sa SAD
Migrantkinja iz Hondurasa sa bebom u bolnici, dan posle incidenta na granici sa SAD

Američki lider je otišao korak dalje u ponedeljak i naglasio da bi Meksiko trebalo da vrati migrante iz Centralne Amerike, uglavnom Hondurasa, kući.

"Meksiko bi trebalo da vrati migrante, od kojih su mnogi kriminalci, u njihove zemlje. Avionom, autobusom, na bilo koji način, ali oni neće ući u SAD. Zatvorićemo granicu za stalno ako treba. Kongres treba da finansira izgradnju zida", tvitovao je Tramp.

Meksiko pregovara sa Sjedinjenim Državama o mogućem planu da se migranti zadrže u Meksiku dok američke vlasti procesuiraju njihove zahteve za azil.

Nvleadine organizacije, aktivisti i demokrate kritikovali su odluku američke vlade da ispali suzavac na migrante, među kojima je bio veliki broj dece.

XS
SM
MD
LG