Linkovi

"El Čapo" ponovo u zatvoru


Hoakin "El Čapo" Gusman
Hoakin "El Čapo" Gusman

Meksičke vlasti uhapsile su narkobosa Hoakina “El Čapa” Gusmana koji je pre sedam meseci, kroz tajni tunel, pobegao iz zatvora

Meksički predsednik Enrike Penja Nijeto je Gusmanovo hapšenje objavio kratkom porukom na Tviteru: ”Misija je završena. Uhvatili smo ga”.

Neimenovani meksički zvaničnik rekao je agenciji Asošijeted Pres da je Gusman uhapšen posle oružanog obračuna sa meksičkim marincima u gradu Los Močis u Sinaloi, El Čapovoj rodnoj državi. U pucnjavi, tokom pretrese jedne kuće, ubijena su petorica osumnjičenih, dok je šestoro uhapšeno. Jedan marinac je lakše povređen.

Meksičke federalne vlasti su od oktobra tragale za Gusmanom u planinskom području Sinaloe, u severozapadnom delu Meksika. Ozloglašeni narokobos je tada, po svemu sudeći, povređen dok je bežao od marinaca na granici Sinaloe i države Durango.

“El Čapo” je 11. jula pobegao iz zatvora – drugi put u poslednjih 14 godina – kroz tunel dug 1,5 kilometar, iskopan od njegove ćelije do obližnjeg sela. Prvi put je uhapšen 1993. godine, ali je uz pomoć zatvorskih čuvara pobegao 2001.

Nakon više od decenije u bekstvu, ponovo je uhvaćen početkom 2014. godine, zahvaljujući američkim obaveštajnim podacima. Meksičke vlasti izdale su naloge za hapšenje više od 20 bivših zvaničnika, čuvara i policajaca koji su navodno pomogli Gusmanu da prošle godine pobegne iz zatvora. U pritvoru je i 10 civila.

XS
SM
MD
LG