Linkovi

Mekejn: Suzbijanje slobode štampe je "kako diktatori započinju"


Američki senator Džon Mekejn govori na otvaraju 53. Minhenske bezbednopsne konferencije u Minhenu, Nemačka, 17. februara 2017. (REUTERS/Michael Dalder - RTSZ6J2)

Američki senator Džon Mekejn, braneći medije od najnovijeg napada predsednika Donalda Trampa, upozorio je da je suzbijanje slobode štampe "ono kako diktatori počinju".

Republikanac iz Arizone, česti kritičar Trampa, odgovorio je na tvit u koje me Tramp optužio medije da su "neprijatelji američkog naroda".

Svetski poredak uključuje slobodu štampe

Međunarodni poredak ustanovljen nakon Drugog svetskog rata, izgrađen je delom i na slobodi štampe, rekao je Mekein u izvodu iz intervjua za NBC, koji je objavljen pre nego što u nedelju intervju bude u celosti emitovan.

"Ja mrzim štampu. Vas posebno mrzim", rekao je novinaru koji ga je intervjuisao, Čaku Todu iz međunarodne bezbednosne konferencije u Minhenu. "Ali, činjenica je da vas mi trebamo. Nama treba slobodna štampa. Moramo je imati. To je vitalno".

"Ako želite da sačuvate - i sada sam vrlo ozbiljan - ako želite da sačuvate demokratiju onakvom kakvom je znamo, morate imati slobonu i višestruko suparničku štampu. Bez nje, bojim se da bismo izgubili previše ličnih sloboda tokom vremena. To je kako diktatori započinju", nastavio je.

"Oni započinju gušenjem slobodne štampe. Drugim rečima, učvršćivanjem moći. Kada pogledate kroz istoriju, prva stvar koju diktatori čine je gašenje štampe. I ja ne želim da kažem da predsednik Tramp pokušava da bude diktator, ja govorim da moramo da naučimo lekcije iz isorije", rekao je Mekejn.

Nadovezale se Angela Merkel i Džin Šanin

Američka senatorka Džin Šahin, demokratkinja iz Nju Hempšira, rekla je učesnicima konferencije u nedelju da je takođe zabrinuta zbog Trampovih komentara.

"Prava opasnost je predsednikov kriticizam prema medijima", rekla je Šahin govoreći na konferenciji. "Sloboda štampe... je vrlo važna za očuvanje demokratije i napori predsednika da potkopa u manipuliše štampom su vrlo opasni".

Komentari američkih zakonodavaca usledili su nakon Trampovih tvitova i stigli su dan nakon što je predsednik održao oštru konferenciju za štampu tokom koje je učestalo kritikovao novinske izveštaje o neredu u Beloj kući i curenju podataka o njegovom telefonskom razgovoru sa liderima Meksika i Australije.

Nemačka kancelarka Angela Merkel naglasila je važnost slobode štampe tokom konferencije u nedelju, rekavši: "Ima visoka očekivanja od novinara. Mi uvek imamo dobre rezultate, barem u Nemačkoj, koji počivaju na međusobnom poštovanju".

XS
SM
MD
LG