Linkovi

Mekejn: Nećemo stati dok se ne ratifikuje Protokol


Senator Džon Mekejn
Senator Džon Mekejn

Posle jučerašnje odluke senatora Renda Pola da blokira raspravu i glasanje o Protokolu o pristupanju Crne Gore NATO-u u američkom Senatu, što je prethodno predložio senator Džon Mekejn uz podršku dvoje kolega iz Demokratske stranke, postavlja se pitanje koji su naredni koraci i kada bi Sjedinjene Države mogle da ratifikuju taj dokumenet. Kako je Glasu Amerike saopšteno iz Senata, sada je na lideru republikanske većine Miču Mekonelu da zakaže izjašanjavanje o protokolu redovnim putem. Ako to uradi, kako nam je rečeno, biće ratifikovan ubjedljivom većinom.

Republikanski senator iz Kentakija Rend Pol juče je u američkom Senatu ponovo blokirao pokušaje svojih kolega da ratifikuju Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi.

Pitanje crnogorskog članstva na jučerašnjem zasjedanju je pokrenuo predsjedavajući Odbora za oružane snage, republikanac Džon Mekejn, uz podršku senatora iz Demokratske stranke, članova Spoljnopolitičkog odbora Bena Kardina i Džin Šahin. Mekejn je zatražio jednoglasni pristanak kolega da Senat raspravlja, a zatim i glasa o crnogorskom članstvu, uz upozorenje.

„Ako ima primjedbi, a primjećujem da je senator iz Kentakija ovdje, reći ću prije nego što pročitam zahtjev – ako ima primjedbi, onda postižete ciljeve Vladimira Putina. Postižete ciljeve da se pokuša raspračati ta mala zemlja, u kojoj je već pokušan puč. Tražim jednoglasni pristanak da se u vremenu koje dogovore lider većine u konsultaciji sa liderom demokrata razmotri prva tačka na izvršnom kalendaru – Protokol za Crnu Goru“.

"Ulažem primjedbu", rekao je Pol.

Njegova odluka da posle blokiranja zahtjeva za izjašanjavanje o Protokolu bez obrazloženja napusti salu podstakla je Mekejna da iznese žestoku optužbu na njegov račun, koja je privukla pažnju i američkih medija.

“Nevjerovatno je da je Senatar koji blokira usvajanje sporazuma, koji podržava ogromna većina senatora, najmanje 98 njegovih kolega, uložio prigovor i napustio salu bez ikakvog objašnjenja. Jedini zaključak koji može da se izvuče iz toga je da on u stvari nema opravdanje za svoje protivljenje da mala zemlja, koja je pod napadom Rusije, postane dio NATO-a. Senator iz Kentakija sada radi za Vladimira Putina”.

Oštro su reagovali i senatori Šahin i Kardin.

“Moram da se saglasim sa senatorom Mekejnom, ili senator Pol zastupa ruske interese u Americi ili blokira ovo pitanje zbog nečeg potpuno nevezanog sa prijemom Crne Gore u NATO", rekla je Šahin.

“Razočaravajuće je što jedan senator blokira ovo pitanje, i to pogađa našu nacionalnu bezbjednost", naveo je Kardin.

Senator Rend Pol
Senator Rend Pol

Senator Pol, koji je još tokom pretresa u Spoljnopolitičkom odboru 14. septembra prošle godine izrazio rezervu u vezi sa širenjem NATO-a, uključujući i Crnu Goru, naveo je u saopštenju posle sjednice Senata da “ne bi bilo pametno da se proširuju novčane i vojne obaveze SAD imajući u vidu (američki) dug od 20.000 milijardi dolara".

U četvrtak je uzvratio i na Mekejnove optužbe, ocjenom da je senator iz Arizone "neuravnotežen".

Izjašanjavanje o Protokolu za Crnu Goru, sada bi u redovnoj proceduri trebalo da zakaže lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel. U njegovom kabinetu danas nismo uspjeli da saznamo kada bi to moglo da se dogodi. Izvjesno je međutim da će, kada Mekonel to uradi, američki senatori podržati crnogorsko članstvo ubjedljivom većinom.

“Znam da govorim u ime više od 90 američkih senatora. Naša poruka hrabrom crnogorskom narodu, koji se borio protiv puča koji bi zbacio njihovu vladu, koji poštuje slobodu i Alijansu koja se održavala toliko godina jeste - nećemo stati dok ne ratifikujemo vaš prijem u Sjevernoatlantsku organizaciju. Obećavam crnogorskom narodu da ja, senatori Šahin i Kardin i mnogi drugi nećemo stati dok se rezolucija ne usvoji i dok ne budemo mogli da ojačamo ne samo Crnu Goru i NATO, već i region”, naglasio je Mekejn u srijedu veče.

Zasjedanje Senata, na kojem se u srijedu raspravljalo o brojnim gorućim unutrašnjim pitanjima, biće nastavljeno u utorak 21. marta.

XS
SM
MD
LG