Linkovi

Mekejn kritikovao Trampa u govoru na konferenciji o bezbednosnoj politici


Senator Džon Mekejn, republikanac iz Arizone, govori tokom Minhenske bezbednosne konferencije u Minhenu, Nemačka 17. februara 2017.
Senator Džon Mekejn, republikanac iz Arizone, govori tokom Minhenske bezbednosne konferencije u Minhenu, Nemačka 17. februara 2017.

Republikanski senator Džon Mekejn oštro je kritikovao predsednika Donalda Trampa u govoru u petak, čime je dodatno naglašena podela unutar Republikanske partije dok se nova administracija bori da prevaziđe haotični početak mandata.

Govoreći u Nemačkoj na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, Mekejn nije pomenuo predsednikovo ime, sudeći po unapred pripremljenom tekstu, dok je iskazivao žaljenje zbog promena u Sjedinjenim Državama i Evropi koje ih udaljavaju od "univerzalnih vrednosti" koje su iskovale zapadnu alijansu pre sedam decenija.

Mekejn je predsedavajući Komitetom za oružane snage.

Tramp je učestalo dovodio u pitanje vrednost NATO-a, nazivajući taj vojni savez prevaziđenim i zagovarajući umesto toga snaženje odnosa sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Sa druge strane, Trampov sekretar odbrane, Džim Matis, optužio je Putina da želi da razbije NATO.

Mekejn, koji je otvoreno u sukobu sa predsednikom, rekao je da "sve više i više naših građana izgleda flertuje sa autoritarizmom i romantizuje ga kao naš moralni ekvivalent".

Senator je takođe iskazao žaljenje zbog "stvaranja ozlojeđenosti prema imigrantima i manjinskim grupama, posebno muslimanima". Tokom svoje predsedničke kampanje, Tramp je obećao da će sprečiti muslimane da ulaze u SAD i ubrzo nakon preuzimanja funkcije izdao je uredbu kojoj je zabranio ulazak u zemlju putnicima iz sedam pretežno muslimanskih zemalja.

Mekejn je takođe rekao da bi osnivači alijanse bili "alarmirani zbog rastuće nesposobnosti, ili čak nepostojanja volje, da se razdvoji istina od laži". Kritikujući medije zato što su nečasni, Tramp je ignorisao činjenice i krivio druge zbog svojih grešaka. Tramp je u petak tvitovao da su mediji "neprijatelji američkog naroda".

Senator je rekao da je svestan da postoji "duboka briga širom Evrope i sveta da Amerika spušta svoj plašt globalnog vođstva". Ali, on je rekao da to nije poruka koju bi mogli da čuju od njega ili od drugih američkih lidera "koji brinu dovoljno budu u Minhenu ovog vikenda". Matis se takođe obratio učesnicima konferencije. Potpredsednik Majk Pens i Sekretar za unutrašnju bezbednost Džon Keli takođe bi trebalo da održe govore.

XS
SM
MD
LG