Linkovi

Mekejn: Kosovo da pokaže svetu da je pomirenje moguće


Senator Džon Mekejn obraća se poslanicima Skupštine Kosova (AP Photo/Visar Kryeziu)
Senator Džon Mekejn obraća se poslanicima Skupštine Kosova (AP Photo/Visar Kryeziu)

Sjedinjene Američke Države neće ostaviti Kosovo samo i nastaviće da mu pomažu, rekao je u Prištini američki senator Džon Mekejn. On je, obraćajući se poslanicima Skuštine Kosova, pohvalio napore Kosova u borbi protiv terorizma.

Američki senator Džon Mekejn rekao je na svečanoj sednici Skuštine Kosova da je potrebno nastaviti dijalog sa Beogradom jer od toga, kako je rekao, zavise mir i prosperitet i Kosova i Srbije.

"Znam da taj dijalog nije uvek lak, ali je proces tekao. Unapređenje dijaloga je u interesu Kosovara i Srba. To je značajno i za evropsku budućnost i Kosova i Srbije. Neka Kosovo bude to koje će pokazati svetu da je pomirenje moguće. I dok se Kosovo kreće tim dugim i teškim putem, neće biti samo. Amerika je uz vas", rekao je Mekejn.

Mekejn je pohvalio kosovske vlasti za doprinos borbi protiv terorizma rekavši da je zahvaljujući usvajanju zakona u Skupštini Kosova veliki broj mladih odustao od namere da ode u ratna područja.

"Kosovo je saveznik u borbi protiv terorizma, i uz svoj doprinos, zemlja je dokazala da može biti članica porodice država koje se bore protiv terorizma ", kazao je Mekejn.

Američki senator se pred poslanicima osvrnuo i na najavu transformacije Bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova.

"Važno je da se transformacija Bezbednosnih snaga Kosova učini putem Ustavnih promena. Taj proces mora biti postepen, uklučujući tu i Srbe“, poručio je Američki senator.

Džon Mekejn pozvao je i poslanike Skupštine Kosova da ratifikuju sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, kako bi se kako je kazao zemlji omogućilo ukidanje viza.

Mekejn je u Prištini razgovarao i sa premijerom Kosova Isom Mustafom.

XS
SM
MD
LG