Linkovi

Mekejn: CG zvaničnici hrabro izdržali pritisak Putinove Rusije


Senator Džon Mekejn
Senator Džon Mekejn

Predsjedavajući senatskog Odbora za oružane snage, republikanski senator Džon Mekejn, pozdravio je članstvo Crne Gore u NATO, uz ocjenu da prvo proširenje Alijanse u osam godina predstavlja značajan korak ka većoj transatlantskoj integraciji u ključno vrijeme.

"Uzimajući u obzir sve kompleksnije izazove sa kojima se suočavamo sa obje strane Atlantika, NATO nikada nije bio važniji. U svijetlu obnovljenje ruske agresije, sve češćih terorističkih napada i prijetnji u sajber prostoru, transatlantski savez se mora držati zajedno. Pozdravljamo pomoć Crne Gore, kao 29. članica NATO-a, u borbi protiv tih prijetnji," kazao je Mekejn u saopštenju koje je objavljeno u ponedeljak.

Dodao je i da su crnogorski predsjednik Filip Vujanović, premijer Duško Marković i crnogorska vlada "hrabro izdržali pritisak Putinove Rusije da bi došli do ovog istorijskog dana".

"Ceremonija učlanjenja šalje snažnu poruku Vladimiru Putinu da Rusije neće odlučivati o sudbini slobodnih naroda i da će prevladati njihove demokratske aspiracije. Takođe, ubjedljivih 97 glasova "za" prijem Crne Gore, a samo dva protiv, ranije ove godine u Senatu, pokazuju jačinu američke posvećenosti NATO-u i Evropi cjelovitoj, slobodnoj i u miru", poručio je u saopštenju senator iz Arizone.

Uz podsjećanje da je 5. juna obilježena 70. godišnjica Maršalovog plana i "trijumfa transatlantske saradnje koja je spasila Zapad, senator Mekejn je zaključio:"

"Sedamdeset godina kasnije, američka posvećenosti odbrani slobodnog svijeta, promovisanju demokratskih vrijednosti i obezbjeđivanju stabilnosti Evrope mora da ostane snažna".

XS
SM
MD
LG