Linkovi

Mekalister: Otvaranje poglavlja ove godine


Šef delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa SAD i izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister (arhivski snimak)
Šef delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa SAD i izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister (arhivski snimak)

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister poručio je danas da veruje da prva pregovaračka poglavlja u pristupnim pregovorima EU sa Srbijom mogu biti otvorena ove godine.

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu 23. juna biće važan za normalizaciju odnosa, ali i otvaranje pregovaračkih poglavlja ove godine, poručio je tokom današnjem boravka u Beogradu izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister

On veruje da prva pregovaračka poglavlja u pristupnim pregovorima EU sa Srbijom mogu biti otvorena ove godine. Po njegovim rečima, Unija je otvorena za nove članice i svih šest zemalja zapadnog Balkana imaju jasnu evropsku perspektivu.

Dela govore, a ne reči, rekao je na srpskom Mekalister na radnom doručku uoči 15. Ekonomskog samita Srbije, i dodao da smatra da se u procesu pridruživanja svaka zemlja regiona mora gledati zasebno.

Mekalister je, kao posebno važno, pomenuo pitanje regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa, a pominjući dijalog Beograda i Prištine on je podsetio na februarski susret, kada je postignut sporazum o pravosuđu, ali je ukazao da bi njega tek trebalo realizovati:

"Da bi otvorili prvo poglavlje ove godine obe strane treba da isporuče rezultat narednih nedelja i zato je dijalog u Briselu 23. juna ključan za normalizaciju procesa. Evropski savet hoće da vidi napredak i to će omogućiti komisiji da otvori poglavlja."

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je da Srbija zaslužuje da napreduje u procesu evrop-skih integracija na osnovu onoga što je urađeno. Šefica Tima za pregovore sa EU Tanja Miščević istakla je da otvaranje pregovaračkih poglavlja ne bi bila nagrada, već rezultat teškog rudarskog rada:

"Tehnički dijalog i politički dijalog o normalizaciji sa Prištinom je stalni proces koji je obnovljen u februaru. Svesn smo da je otvaranje poglavlja 35 koji je monitoring procesa normalizacije neophodan politički uslov za budući razvoj."

A u kontekstu nastavka i ubrzanja evropskih integracija treba posmatrati i predstojeći dolazak nemačke kancelarke Angele Merkel u Beograd. Prema pisanju medija, Merkelova dolazi u Beograd početkom jula sa dva zahteva – da Srbija prihvati prijem Kosova u UN, kao i da se distancira od Republike Srpske i omogući ustavno redefinisanje BiH.

Tim povodom, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je tokom današnjeg boravka u Beogradu izjavio da ne vidi razlog zašto bi se Srbija distancirala od RS ili bilo koga u regionu, pogotovo jer se zalaže za regionalnu saradnju:

"Ja sam uveren u to da koncept Republike Srpske koji je predviđen Dejtonskim sporazumom može opstati. U suštini, mi se krećemo ka tome – ili izvornom Dejtonu, ili izlasku iz BiH. I jednog dana mi ćemo legalizovati naše političko pravo. Mene napadaju, pre svega u srpskom narodu, da ja govorim iluzije."

Na današnjem predavanju na Fakultetu političkih nauka, održanom povodom dvadeset godina od Dejtonskog sporazuma, Dodik je rekao da želi da osvesti Srbe u Republici Srpskoj da imaju pravo na referendum kada je već priznato i drugim narodima, kao i da međunarodna zajednica nikad nije bila iskrena u nameri da sprovodi Dejtonski sporazum.

XS
SM
MD
LG