Linkovi

Mekalister: Ohrabrenje za Srbiju na evropskom putu


Dejvid Mekalister
Dejvid Mekalister

Spoljnopolitički komitet Evropskog parlamenta raspravljao je o nacrtu rezolucije o Srbiji koja bi, slaže se većina parlamentaraca, trebalo da bude ohrabrenje zemlji u nastavku puta ka evropskom članstvu.

"Ključna poruka moga izvještaja je da je Srbija na putu članstva u EU, a danas je važan dan za Srbiju jer su od strane Savjeta ministara otvorena dva nova poglavlja pregovora. Riječ je o zasluženom prepoznavanju politike Srbije tokom posljednjih 12 mjeseci. Čestitam Srbiji na tom uspjehu a to pokazuje da se zemlja, generalno kreće putem ka evropskom članstvu. U svakom slučaju ima mjesta da se napori unaprijede i vlasti u Srbiji dobro znaju da još ima posla kada je riječ o ključnim poglavljima koja se odnose na vladavinu zakona i normalizaciju odnosa sa Kosovom" ističe Dejvid Mekalister, izvestilac za Srbiju Evropskog parlamenta.

Riječ su to autora prijedloga rezolucije o Srbiji o kojem će sutra da glasa Spoljnopolitički komitet Evropskog parlamenta, dok se konačno glasanje očekuje krajem aprila.

Inače, tokom današnje debate Mekalister je podsjetio da je pristiglo preko 300 amandmana na nacrt rezolucije o Srbiji a najviše njih se odnosilo na na prava manjina, regionalnu saradnju, pravosudje i slobode medija. Na kraju, došlo se do 18 amandmana a većina se složila da je važno da se Srbija ohrabri da ostane na evropskom putu.

XS
SM
MD
LG