Linkovi

Mej traži od parlamenta više vremena za sporazum o Bregzitu


Britanska premijerka Tereza Mej

Britanska vlada zatražila je u nedelju od parlamenta da premijerki Terezi Mej da više vremena da u pregovorima sa Evropskom unijom pokuša da promeni sporazum o izlasku Britanije iz EU.

Zvaničnik britanske vlade Džejms Brokenšajer obećao je da poslanici mogu da glasaju o planu Tereze Mej najkasnije do 27. februara.

Parlament bi u četvrtak trebalo da raspravlja i glasa o narednim potezima u procesu napuštanja EU.

Britanija izlazi iz Evropske unije 29. marta, dok je parlament odbacio sporazum britanske premijerke o Bregzitu, zbog čega je Mej primorana da od Brisela traži izmene dogovora. Međutim, evropski lideri već su poručili da se pravno obavezujući sporazum ne može menjati.

Zbog izostanka dogovora preti haotični izlazak Britanije iz Evropske unije, što bi moglo da nanese štetu biznisima i prosečnim građanima sa obe strane kanala.

Britanske kompanije strahuju da bi u tom slučaju došlo do zastoja u lukama, uvođenja carina i graničnih kontrola između Velike Britanije i Evropske unije, njenog najvećeg trgovinskog partnera.

Austrijska šefica diplomatije Karin Knajsl rekla je za BBC da je izlazak Britanije iz EU bez sporazuma sada najverovatnija opcija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG