Linkovi

Mej i Makron: Jačanje saradnje posle Bregzita


Francuski predsednik Emanuel Makron i britanska premijerka Tereza Mej tokom sastanka u vojnoj akademiji Sendhurst
Francuski predsednik Emanuel Makron i britanska premijerka Tereza Mej tokom sastanka u vojnoj akademiji Sendhurst

Lideri Britanije i Francuske, Tereza Mej i Emanuel Makron, najavili su u četvrtak jačanje saradnju u odbrani, bezbednosti i pograničnim pitanjima nakon što Britanija napusti Evropsku uniju.

Međutim, francuski predsednik uputio je i odlučnu poruku Londonu, da posle Bregzita može da zadrži povlašćeni pristup EU za svoj finansijski sektor samo ako bude dalje poštovao pravila unije.

"Izbor je na britanskoj strani, a ne mojoj", rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskom premijerkom Terezom Mej. "Ukoliko želite pristup jedinstvenom tržištu, uključujući i finansijske usluge, izvolite. Međutim, to znači da morate da doprinesete budžetu i priznate evropsku jurisdikciju", naglasio je Makron.

Mej je najavila da će Britanija napustiti jedinstveno tržište, ali da želi da sa EU sklopi sporazum o slobodnoj trgovini koji bi se odnosio na robu i usluge. Istakla je i da će London i posle Bregzita biti veliki finansijski centar.

Cilj Makronove posete Britaniji, prve od kada je izabran za predsednika u maju 2017. godine, bio je jačanje bezbednosnih i obaveštajnih veza dve zemlje, te iskazivanje dobre volje dok Britanija pregovara o izlasku iz EU.

Makron i Mej razgovarali su u vojnoj akademiji Sendhurst, što je trebalo da pokaže da odnosi dve najveće vojne sile u zapadnoj Evropi neće biti oslabljeni nakon što Velika Britanija napusti uniju u martu 2019. godine.

Sastali su se i ministri iz obe zemlje i potpisali niz sporazuma, od istraživanja svemira do borbe protiv ekstremizma na internetu.

Britanska premijerka ponudila je Francuskoj i 44,5 miliona funti za jačanje bezbednosti na graničnim kontrolnim punktovima.

Novac će biti izdvojen za ograde, bezbednosne kamere i druge mere u Kaleu i obližnjim lukama. Francuska takođe želi da Britanija primi više migranata iz Kalea, naročito decu bez roditelja.

Između ostalog je saopšteno i da će Francuska posuditi Britaniji slavnu tapiseriju iz Beja, panoramu iz 11. veka na kojoj se prikazuje normansko osvajanje Engleske.

XS
SM
MD
LG