Linkovi

Mehurićima protiv plastičnog otpada u rekama


Mehurićima protiv plastičnog otpada u rekama
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

Na svetu je 1950. godine proizvedeno oko dva miliona tona plastičnih proizvoda, navodi se u istraživanju Univerziteta Kalifornije. Do 2015. godine ta količina je porasla na 380 miliona tona i ako nastavi da raste tom brzinom, težina plastičnog otpada u okeanima će do 2050. biti jednaka svoj ribi koja postoji na planeti. Istraživači u Holandiji kažu da su pronašli efikasan i ekološki bezbedan način da zaustave plastični otpad, koji pluta po rekama, da uđe u okeane. Rešenje su mehurići.

U današnje vreme je teško pronaći plažu bez plastičnog otpada. Na površini je relativno lako postaviti pregradu i sakupiti smeće za otpad ili reciklažu. Daleko je teže kada je to smeće delimično potopljeno.

Eksperimentišući sa tehnologijom koja se koristi u naftnoj industriji kako bi se umanjila šteta od izlivanja nafte, istraživači u Holandiji su osmislili način za zaustavljanje protoka smeća na bilo kojoj dubini.

Njihova prepreka od mehurića se sastoji od izbušene cevi postavljene na dno reke. Vazduh koji se pumpa kroz cev stvara zid od mehurića koji stalno ide ka površini. Taj uzlazni tok mehurića izbacuje smeće na površinu gde se ono lako skuplja i odlaže.

Testirajući vazdušni zid u veštačkoj reci napravljenoj u institutu za menadžment vode Deltares, naučnici su brzo shvatili da je efikasnost zida povezana ne samo sa veličinom mehurića, već i sa vazdušnim pritiskom i oblikom cevi.

"Izgleda da je stvar u kompromisu između male količine i previše male količine, tako da ne utičete na tok, ili ako pustite previše vazduha onda se plastika okreće. Dakle, pokušali smo da optimizujemo probajući i grešeći", priča Femke Verhart iz Instituta Deltares.

Istraživači su prošle godine izašli iz laboratorije i postavili vazdušnu zavesu dužine 200 metara u reku Ejsel, gde su se mehurići nadmetali sa rečnim strujama.

"U oba eksperimenta smo uspeli da sakupimo 80 odsto. U Ejselu 82 do 89 odsto probnih materijala", ističe An Merike Evelens iz "Great Bubble Barrier".

Barijera od mehurića ne ometa promet saobraćaja ili morski život. Osim toga, time se povećava nivo kiseonika u vodi što sprečava rast otrovnih plavih algi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG