Linkovi

Međunarodni dan žena obeležen protestima širom sveta


Protesti žena u Nju Delhiju
Protesti žena u Nju Delhiju

Međunarodni dan žena, 8. mart, obeležava se širom sveta protestnim skupovima na kojma se traži okončanje eksploatacije, diskriminacije i nasilja nad ženama.

U Španiji, žene su napustile radna mesta u okviru "feminističkog štrajka" da bi ukazale na socijalnu i ekonomsku nejednakost između polova, uključujući i ogromne razlike u zaradama. Prema nedavnom istraživanju, Španjolke u proseku zarađuju gotovo 13 odsto manje od svojih muških kolega.

U prestonici Filipina, Manili, stotine žena obučene u roze i ljubičaste boje, protestovale su zbog ubistva 4000 ljudi u okviru oštrog obračuna predsednika Rodriga Dutertea sa trgovcima drogom.

U Seulu, pružena je podrška američkom pokretu "Me too" ( I ja takođe) protiv seksualnog zlostavljanja na radnom mestu.

Pokret je postao veoma popularan u Južnoj Koreji nakon što je jedna tužiteljka objavila u januaru da ju je kolega napao pre nekoliko godina. To je dovelo do smenjivanja niza poznatih Južnokorejaca, među kojima i jednog pokrajinskog guvernera i vodećeg predsednićkog kandidata, koji je optužen da je silovao svoju sekretaricu.

U indijskoj prestonici, Nju Delhiju, stotine žena izašle su na ulice, noseći transparente na kojima je pisalo "Ujedinjene se borimo, ujedinjene pobeđujemo", "Bez silovanja", "Moje telo, moj izbor", u znak protesta zbog rasprostranjenog porodičnog nasilja i seksualnih napada.

U Avganistanu, protestovale su stotine žena da bi podsetile lidere da je potrebno uložiti više napora da bi se poboljšao njihov status, pružila prilika da se obrazuju i da bi se zaštitile od sve većeg nasilja.

XS
SM
MD
LG