Linkovi

Međunarodna zajednica podeljena po pitanju akcije u Siriji


Naučni centar u blizini Damaska, pogođen u akciji
Naučni centar u blizini Damaska, pogođen u akciji

Međunarodne reakcije na napad SAD, Francuske i Britanije u Siriji su podeljlene - od podrške do intenzivnih kritika.

Sekretarijat za odbranu SAD saopštio je da su pogođene sve tri mete za koje se pretpostavljalo da su povezane sa hemijskim oružjem.

Predsednik Donald Tramp je na Tviteru pohvalio akciju.

"Savršeno izveden napad. Hvala Francuskoj i Britaniji na mudrosti i vojnoj moći. Nismo mogli da postignemo bolji rezultat, misija je ispunjena!"

Sirijsko ministarstvo spoljnih poslova je najoštrije osudilo "brutaln uamerčko-englesko-francusku agresiju u Siriji, koja predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog prava".


Ruski predsednik Vladimir Putin opisao je napad kao "akt agresije protiv suverenog režima" i optužio SAD da pogoršavaju humanitarnu krizu u Siriji. Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštava da napadi nisu uspeli i da je većinu raketa presreo sistem sirijske protivvazdušne odbrane.

Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamnei rekao je da su napadi "kriminalni akt od kojeg SAD, Francuska i Britanija neće imati koristi.

"Napad u Siriji je zločin. Predsednici SAD, Francuske i Britanije su, tvrdim, počinili veliki zločin. Neće od toga imati koristi, kao što nisu imali u Iraku, Siriji i Avganistanu prethodnih godina, kada su činili iste zločine", napisao je na Tviteru,

Kinesko minsitarstvo spoljnih poslova pozvalo je na nezavisnu istragu o navodnom hemijskom napadu i saopštilo da je političko rešenje jedini način da se kriza reši. Kina se, navodi se, uvek protivila upotrebi sile u međunarodnim odnosima i da je svaka akcija koja zaobilazi Savet bezbednosti UN kršenje međunarodnog prava.

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je da "nije bilo praktične alternative upotrebi sile protiv sirijskog režima".

"Smatram da je ova akcija u nacionalnom interesu Britanije. Ne možemo dozvoliti da upotreba hemijskog oružja u Siriji, pa na ulicama Britanije ili bilo gde na svetu postane normalna. Voleli bismo da je postojala alternativa, ali nažalost nije."

Francuski predsednik Emanuel Makron odlučio je da se i njegova zemlja pridruži napadima protiv sirijskog režima. Minsitar spoljnih poslova Žan Iv Le Drijan akciju ocenjuje kao opravdanu, ograničenu, proporcionalnu i uspešnu.
Levica i ekstremna desnica u Francuskoj kritikovale su učešće u akciji u Siriji.

Nemačka, Kanada, Australija i Japan izrazili su podršku vazdušnim udarima. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da će "blok stajati uz saveznike, na strani pravde".

Napade je pozdravila i Turska.

Generalni sekreta NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da "oni koji koriste hemijsko oružje treba da odgovaraju".

Generalni sekretar UN Antionio Gutereš upozorio je da sve strane moraju da poštuju međunarodno pravo i nije odbacio upozorenje Moskve da vazdušni napadi mogu da vode ka ratu.

XS
SM
MD
LG