Linkovi

Međunarodna pomoć pod lupom nove administracije


Omiljeni program Obamine administracije, koji se odnosi na pružanje finansijske podrške raznim projektima u stranim zemljama, kao što su ublažavanje klimatskih promena i kontracepcija, mogao bi da bude u opasnosti posle ovonedeljne inauguracije novoizabranog predsednika, Donalda Trampa. Više je nego sigurno da će svi programi te vrste doći pod pod lupu predsednika i državnog sekretara koji uživaju reputaciju poslovnih ljudi, pre svega fokusiranih na finansijske rezulate.

Tokom pretresa za potvrđivanje njegove nominacije za položaj državnog sekretara, senatori su ispitivali Reksa Tilersona o tome koji je najbolji način da se spreči da finansijska pomoć Sjedinjenih Američkih Država - najvećeg globalnog donatora – ne bude nepošteno korišćena ili ukradena od strane korumpiranih režima.

“Ako ćemo davati pomoć zemaljama u kojima znamo da postoji rizik, postavlja se pitanje koji je najbolji način za isporuku te pomoći?”

Za novoizabranog predsednika Donalda Trampa i njegovu administraciju, prioritet će verovatno imati upućivanje finansijske pomoći za unapređivanje vladavine prava, jačanje prava svojine i borbu protiv korupcije date zemlje.

“Preveliki deo pomoći koju su pružile zapadne zemlje - SAD i zemlje - članice OECD-a (Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj) - završila je pomažući korumpirane režime”, smatra Džejms Roberts iz fondacije Heritidž.

Određene vrste programa koje verski konzervativci ne mogu da trpe, skoro sigurno će biti revidirane od strane Bele kuće i oba doma Kongresa, koji su sada pod republikanskom kontrolom.

“Svakako postoji zabrinutost, posebno u oblasti planiranja porodice i reproduktivnog zdravlja, naročito u oblasti prevencije i lečenja HIV-a i side”, ističe Amanda Glasman iz Centra za globalni razvoj.

Međutim, za odlazećeg državnog skeretara, Džona Kerija, Amerika treba da učini još više od raspodele 34 milijardi dolara pomoći, koliko je izdvojeno za ovu fiskalnu godinu. Džon Keri predlaže novi “Maršalov plan”, posebno kako bi se obezbedilo obrazovanje za one kojima preti opasnost od ispiranja mozga od strane muslimanskih fundamentalista.

“Oko milijarda i po dece u svetu, mlađa je od 15 godina. Njih oko 400 miliona neće pohađati školu, što je problem za sve nas.”

Kroz različite administracije, diplomatija, razvoj i međunarodna pomoć uživali su dvostranačku podršku. Američke diplomate su donekle optimistične da će nova administracija takođe zaključiti da je pružanje finansijske pomoći stranim zemljama, u stvari dragoceni doprinos bezbednosti i ekonomskim interesima Amerike.

XS
SM
MD
LG