Linkovi

Meditacija smiruje neposlušne učenike


Roditelje i nastavnike širom sveta muči isti problem. Kako obuzdati neposlušnu decu? I dok neki nestašne mališane šalju u ćošak ili u zasebnu prostoriju drugi pribegavaju telesnom kažnjavanju. Telesno kažnjavanje dece je zabranjeno u većini američkih država. U jednoj školi u Baltimoru, u saveznoj državi Merilend, učenici koji ometaju nastavu, vežbaju meditaciju uz duboko disanje.

Osnovna škola Robert Kolman u Baltimoru je na prvi pogleda isto kao u većini škola u svetu. Međutim ova škola se razlikuje od drugih po tome kako počinje nastava. Nastava počinje vežbama disanja i meditacije. 15 minuta deca izvode različite vežbe dubokog disanja, što ih smiruje i pomaže im da budu fokusirani.

Program je 2014. uvela baltimorska fondacija Holistic Life, na inicijativu direktorke škole koja je shvatila prednosti časova joge, tokom vanškolskih aktivnosti, pomenute fondacije.

“Osećam se prijatno i opušteno i smireno", kaže učenik Nej Šon.

Vežbanje joge i meditacije su vekovima stara tehnika, ali je naučno istraživanje efekata vežbanja relativno novo. Osoblje ove škole je zadovoljno reztultatima.

“Učenici su skoncentrisani i spremni za nastavu. Misli im ne lutaju . Fokusirani su”, ističe nastavnica Lakia Volson.

Đake koji ometaju čas, nastavnici ne vode kod direktora na razgovor, već ih vode u takozvanu Sobu svesne meditacije u kojoj mogu da meditiraju, rade vežbe disanja, jogu i razne druge vežbe i da razgovaraju sa školskim psihologom o posledicama njihovih nestašluka.

“U ovoj prostoriji deca vežbaju duboko disanje. Učenici koji ne znaju šta će sa viškom energije vežbaju jogu. Takođe vežbaju kreativno i promišljeno pisanje. Pokušavamo da se što više približimo deci da bismo ih naveli da shvate razlog zašto su dovedeni ovde i da možda to više ne rade”, navodi savetnik fondacije "Holistic life", Džamar Pit.

Nastavnici kažu da deca veoma često, kada se vrate u učionicu izražavaju kajanje zbog prethodnih nestašluka, što ranije nije bio slučaj. Međutim nisu samo deca ta koja imaju koristi od ovog programa.

“Mislim da program pomaže meni više nego deci. Kada ih odvedem na meditaciju, imam vremena da saberem misli i malo se smirim. Kada se vrate oboje smo smireni i spremni za komunikaciju", ističe nastavnica Tajamiša Vonhendriks.

Direktorka škole kaže da je primetila da su učenici disciplinovaniji. Koosnivač fondacije Holistic Life, Ali Smit kaže da su joga i meditacija način za poboljšanje opšte atmosfere u baltimorskim školama.

“Zahvaljujući jogi moj brat i ja smo, danas, ono što jesmo pa smo želeli da tu šansu dami deci u Baltimoru, a i šire.

Danas program fondacije Holistic Life upražnjava 14 škola u Baltimoru, ali i mnoge druge škole širom zemlje, kako bi deca uz pomoć meditacije, joge I dubokog disanja bila svesna svojih postupaka.

XS
SM
MD
LG