Linkovi

Medisjka udruženja: Vlada nije u pravu, kontrola Južnih vesti nije bila u skladu sa zakonom


Arhiva - Sastanak Tima za dijalog, koji čine predstavnici Vlade Srbije i medijskih udruženja.
Arhiva - Sastanak Tima za dijalog, koji čine predstavnici Vlade Srbije i medijskih udruženja.

Novinarska i medijska udruženja odbacila su ocenu Vlade Srbije da je poreska kontrola u redakciji nezavisnog regionalnog portala Južne vesti urađena u skladu sa zakonom, kao što je zaključila Vlada Srbije, tvrdeći da time odgovara na zahtev nezavisnih udruženja.

Udruženja, pak, kažu da nisu zahtevali nikakve informacije, kako tvrdi Vlada, već da su tražili da se problem hitno reši i da direktor Poreske uprave u Nišu i postupajući inspektori snose odgovornost.

Predstavnici NUNS-a, NDNV-a, Asocijacije medija, ANEM-a, Lokal presa i AOM-a u Timu za dijalog na sastanku sa predstavnicima vlasti oštro su reagovali na, kako tvrde, zloupotrebe poreske službe u slučaju kontrole preduzeća koje je osnivač Južnih vesti, što se u Vladinom saopštenju ne pominje.

Novinarska i medijska udruženja će u nastavku dijaloga sa Vladom insistirati na razrešenju slučaja Južne vesti, s obzirom na činjenicu da ovaj presedan može da bude korišćen za dalje gušenje medija i medijskih sloboda, poručuju predstavnici novinarskih udruženja.

Podsetimo, nakon šest meseci detaljne kontrole rada redakcije Južnih vesti i firme u okviru koje redakcija funkcioniše, poreski inspektori nisu pronašli nikakav prekršaj, da bi na kraju saopštili da su Južne vesti prekršile odredbu za koju i ta redakcija, i nezavisni komentatori, tvrde da se odnosi samo na javne servise, a ne i na privatne medije.

Južnim vestima je na osnovu tog navodnog prekršaja naloženo da plate milion dinara kazne, što redakcija odbija da uradi do kraja sudskog procesa koji su pokrenuli, upozoravajući da bi ovakav model mogao da se primenbi i za pritisak na druge nezavisne i neposlušne medije.

XS
SM
MD
LG