Linkovi

Medijski zakoni do kraja juna?


Srpski mediji pod pritiskom

Nacrti dva medijska zakona su na ekspertizi u Briselu i set medijskih zakona mogao bi da se nađe poslanicima Skupštine Srbije do kraja juna, najavila je danas državna sekretarka u Ministarstvu kulture i informisanja Gordana Predić.

U Srbiji ima 1.272 medija, od kojih je 79 u vlasništvu države, a preporuka iz Brisela je da se zakoni o javnom informisanju, o javnim servisima i o elektronskim medijima, usvoje najkasnije do 1. oktobra, najavila je danas državna sekretarka u ministarstvu informisanja Gordana Predić.

Na okruglom stolu o nekažnjivosti zločina nad novinarima je poručeno i da je sloboda medija ključna za oblikovanje demokratskog društva, da država ne sme da sputava novinare, jer, kako je rečeno, od kvaliteta informisanosti građana zavisi i njihovo mišljenje i odlučivanje:

"Mi danas upravo sa jednom analizom vezanom za izbore, koju je OEBS izneo, vidimo da je autocenzura vrlo prisutna, upravo zbog toga što nije došlo do ohrabrenja kada je istraživačko novinarstvo u pitanju. Nego naprotiv, upravo zbog svih ovih događaja mi imamo povlačenje novinara zato što ne bi želeli da budu ugroženi."

Od 1991. godine ubijeno 39 novinara iz Srbije, među kojima su Slavko Ćuruvija, Dada Vujasinović i Milan Pantić, kao i medijski radnici RTS za vreme bombardovanja i novinari na ratištu u BiH i Hrvatskoj, rekao je predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić i dodao da su i Ujedinjenine nacije uvele pre dve godine dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima:

"To pitanje postaje sve dramatičnije jer je procenjeno da to izuzetno jako utiče na slobodu medija u svetu, koja je u različitim situacijama ugrožena."

Pravni savetnik odeljenja za medije misije OEBS Miroslav Janković je rekao da je ohrabrujuća odlučna i adekvatna reakcija policije da zaštiti novinare kojima je neophodno policijsko obezbeđenje, ali da to ne prati i efikasnost u otklanjanju izvora pretnje. Istinski kvalitet demokratije može ogledati kroz odnos društva prema sigurnosti novinara, naglasio je Janković.
XS
SM
MD
LG