Linkovi

Novinarske slobode na Zapadnom Balkanu alarmantno ugrožene


Novinarske slobode na zapadnom Balkanu su ugrožene, a broj napada na novinare je u porastu, pokazuje istraživanje o medijskim slobodama koje su sprovele novinaske organizacije u regionu. Istvoremeno, iako su medijski zakoni u zemljama regiona usaglašeni sa evropskim standardima, njihova primena je loša, što je dovelo do alarmantnog ugrožavanja novinarskih sloboda u regionu.

Istraživanje "Sloboda medija i bezbednost novinara na Zapadnom Balkanu" sprovedeno je u okviru projekta "Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zastupanje sloboda medija i bezbednosti novinara" i u njemu su učestvovali članovi novinarskih udruženja i sindikata iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i sa Kosova. Njihov cilj je da se utiče na predstavnike vlasti i da se promeni stanje u medijima u regionu Zapadnog Balkana.

Snežana Trpevska, kojaje vodila istraživanje, izjavila je da je projekat proizašao iz Strategije Evropske komisije (EK) iz 2014. godine u kojoj je jačanje kapaciteta novinarskih udruženja za sprovodjenje društvenih promena, označeno kao jedna od ključnih oblasti za unapredjenje medijskih sloboda u regionu.

"Cilj ovog istraživanja je da se utiče na kreatore i one koji sprovode politiku kao i da se ojačaju kapaciteti novinarskih udruženja kako bi na adekvatan način mogli da procene stanje u kome se nalaze mediji u njihovim zemljama", kazala je Trpevska, a prenosi Beta.

Medijska regulativa u zemljama Zapadnog Balkana usaglašena je sa evropskim standardima, ali je primena tih zakona u poslednjih nekoliko godina "katastrofalna", rekla je ona.

"Javni servisi u regionu služe političkim elitama iako je njihova nezavisnost garantovana zakonom. Regulatorna tela u sferi medija percipirana su kao slaba, neefikasna i politički kontrolisana, a opozicija nema dovoljno pristupa medijima čak ni tokom predizborne kampanje", kazala je Trpevska.

Socio-ekonomski položaj novinara u regionu je loš, da često nemaju radne ugovore i opterećeni su strahom od gubitka posla, rekla je ona. "Provladini mediji napadaju neprofitne medije kao 'plaćeničke' zato što se finansiraju donacijama iz inostranstva. U Srbiji je samocenzura najveći problem sa kojim se suočavaju novinari, koju uslovljava njihovo ekonomsko stanje ali i pritisci iz redakcija u kojima rade", kazala je Trpevska.

Govoreći o bezbednosti novinara, Trpevska je navela da postoji trend rasta verbalnih napada na novinare u Makedoniji i Srbiji. "Državne institucije u zemljama regiona nisu zainteresovane za vodjenje precizne statistike o broju verbalnih i fizičkih napada na novinare već takvu statistiku vode samo novinarska udruženja. Saradnja tih udruženja i državnih institucija zaduženih za garantovanje bezbednosti novinara skoro da ne postoji", navela je Trpevska.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport ocenio je da je ključni zadatak medija u demokratskom društvu da pruže prostor za slobodnu debatu.

"Slobodnom diskusijom daje se glas različitim mišljenjima i to je prostor koji treba ojačati. Izvšetaje EK o stanju u oblasti medija treba koristiti kao alat za unapredjenje medijskog okruženja i mi bismo želeli da vidimo da tokom debata, ove preporuke prate Vlada, ali i mediji i regulatorna tela", rekao je Devenport.

Prema njegovim rečima, u srpsko medijsko zakonodavstvo ugrađen je "veoma dobar koncept" programskog i projektnog finansiranja medija. ""EK je blisko sarađivala sa Vladom Srbije kako bi podržala uvođenje novog zakonodavstva u ovoj oblasti. Novinari nastoje da se bore za slobodu izražavanja, ali postoje i određeni rizici, i o tome je govorila EK a ne ja, u godišnjem izveštaju o medijskom okruženju bez pretnji i nasilja", kazao je šef Delegacije EU.

Devenport je ukazao i na potrebu izrade nove medijske strategije kao "inkluzivnog procesa koji se mora baviti velikim brojem pitanja za koja su zainteresovani gradjani i različite interesne gupe".

Dunja Mijatović, predstavnica OEBS-a za slobodu medija, optužila je političare u regionu Zapadnog Balkana da se pred stranim zvaničnicima predstavljaju kao demokrate, dok u svojim državama vrše sve veći pritisak na medije.

"Imamo lepe reči na papiru i u eteru, ali ništa sem toga. Sve što vidimo u stvarnosti jeste upravo ono što ne bi smelo da se događa s medijima, jer napadi se nastavljaju", rekla je Dunja Mijatović putem video-linka.

Ubistva novinara se ne istražuju koliko bi trebalo, sudovi i policija ne rade svoj posao, rekla je ona i ocenila da je novinarstvo profesija koja je ugrožena ne samo na Zapadnom Balkanu već i u mnogim drugim regionima.

XS
SM
MD
LG