Linkovi

Mediji u Srbiji: Bitno ko priča, a ne šta se priča


ARHIVA - Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić

Televizija Pink je u potpunosti posvećena predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, i ako bi građani gledali samo Pink, ne bi znali šta radi Vlada, izjavio je u sredu istraživač Birodija Zoran Gavrilović. Sa druge strane, ministarka Zorana Mihajlović na Pinku ima pet, dok na TV N1 ima 400 sekundi, rekao je Gavrilović u predstavljanju istraživanja o tome kako mediji prate rad Vlade.

Na osnovu analize izveštavanja pet televizija sa nacionalnom frekvencijom i TV N1, u periodu od 1. do 20. septembra, utvrđeno da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dominantan akter u medijima, dok je premijerka Ana Brnabić "u zavetrini", rečeno je na okruglom stolu o praćenju rada Vlade u medijima.

Bitno je ko priča, a ne šta se priča, ocenio je glavni istraživač Biroa za društvena istraživanja Zoran Gavrilović, uz konstataciju da je medijska pažnja tamo gde je moć. On je je naveo da postoje TV kuće u čijim je informativnim emisijama Vučić "isključiva zvezda".

"Ovakvi mediji, sa ovakvim izveštavanjem, ne štite interes građana. Oni štite interes onih koji ih plaćaju. A to je vlast i oni koji su bliski vlasti", istakao je Gavrilović.

Prema rečima istraživača Birodija Dražena Pavlice, Vučić najveću pažnju posvećuje spoljnopolitičkim aktivnostima i insistira na dijalogu o Kosovu i deklaraciji o očuvanju srpskog identiteta. Sa druge strane, Ana Brnabić je zastupljena u domenu ekonomske politike, u prvom redu što se tiče povećanja plata i penzija, izjavio je Pavlica.

"Većinom se pojavljuju ministri, dok njihovi pomoćnici, savetnici, ili ministarstva u celini se jako retko pojavljuju. Da ne govorimo o tome da je predsednik Republike i dalje suveren u medijskom smislu. Tu je došlo do usresređivanja medijske pažnje na njega, i on je je približno četvorostruko prisutniji od premijerke", rekao je Pavlica.

Kako je još rekao Zoran Gavrilović, u Srbiji se postavlja pitanje "šta je medij", a izražen je i trend deprofesionalizacije novinarstva, pa se postavlja pitanje da li se radi o novinarima ili propagandistima, izjavio je Gavrilović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG