Linkovi

Mediji: U nedelju masovna racija i hapšenje ilegalnih imigranata u SAD


Granična policija i Imigranti tokom racije u Virdžiniji 2018.

Nadležne službe u SAD navodno planiraju da u nedelju sprovedu opsežnu raciju i hapšenje oko 2000 ilegalnih imigranata kojima je izdato rešenje o deportaciji.

Iako Služba za zaštitu carine i granice (ICE) to nije potvrdila, predsednik Donald Tramp je ranije najavio da će "otpočeti deportaciju miliona ilegalnih imigranata iz SAD".

Portparol granične službe Metju Burk je u pisanoj izjavi rekao da je "hapšenje ilegalnih imigranata i deportacija onih koji su pretnja za unutrašnju bezbednost prioritet Službe za zaštitu granica i carina".

On nije želeo da govori o navodnim planiranim akcijama, ali je kazao da "svi oni koji krše imigracione zakone mogu biti uhapšeni, zadržani u pritvoru i konačno - deportovani iz SAD".

Priču o planiranoj raciji prvi je objavio Njujork tajms koji piše da će akcija početi u nedelju, da će obuhvatiti 10 velikih gradova i da će trajati nekoliko dana. Prema navodima Tajmsa, biće deportovani imigranti koji na tokom akcije budu zatečeni bez dokumemanta, a da će porodice biti zajedno u pritvoru.

V.D.direktora Službe za imigraciju Ken Kučnieli rekao je da u SAD oko milion imigranata koji imaju naređenje o deportaciji.

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer
Lider demokrata u Senatu Čak Šumer

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer najavljene racije ocenjuje kao okrutne.

"To nije pokušaj da se uklone opasni pojedinci, već demonstracija sile sa ciljem da se zastraše imigrantske zajednice", kaže Šumer.

Profesor Univerziteta Kornel Stiven Jejl Lor napominje da se mnoga naređenja o deportacijama koje je izdala Trampova administracija mogu osporiti pred sudom.

"Recimo, neki imigranti se nisu pojavili pred imigracionim sudijom - što je osnov za deportaciju - zato što imigracione službe nisu imale njihovu pravu adresu i nisu im stigli pozivi na vreme. U takvim situacijama, slučajevi mogu ponovo da se otvore", kaže Jejl Lor.

Ističe i da imigracioni agenti ne mogu na silu da ulaze u domove i da imigranti mogu da odbiju da im otvore vrata - ako agenti nemaju nalog za pretres.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG