Linkovi

Mediji: Tužioci traže dokumenta od odbora za Trampovu inauguraciju


Predsednik Tramp pleše sa suprugom Melanijom na prvom inauguralnom balu u Vašingtonu, 20. januara 2017.

Federalni tužioci izdali su sudski nalog odboru za inauguraciju predsednika Donalda Trampa da preda dokumenta koja se odnose na donatore i potrošnju sredstava, ali se Bela kuća odmah ogradila od te istrage. "To nema nikakve veze sa Belom kućom", poručila je Trampova portparolka Sara Sanders. Ona je ocenila da je nit koja povezuje nekoliko krivičnih istraga koje se trenutno vode u vezi sa predsednikom, kako je rekla, "histerija zbog činjenice da je Tramp postao predsednik".

Tužioci istražuju da li je odbor zloupotrebio deo rekordne sume od 107 miliona dolara, prikupljenih za organizaciju događaja koji su pratili Trampovu inauguraciju. Pored toga što istražuju kako je novac korišćen i da li su neki donatori u zamenu dobili političke ustupke ili položaje u administraciji, tužioce zanima i da li su neki strani državljani ilegalno davali donacije odboru. Saveznim zakonom zabranjene su strane donacije inauguracionim fondovima.

Portparolka odbora saopštila je za Vol Strit Džurnal da je odbor dobio sudski nalog, da ga razmatra i namerava da sarađuje sa istragom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG