Linkovi

Da li mediji u Americi produbljuju podele uoči izbora?


Američki izbori
Američki izbori

Četiri meseca uoči američkih predsedničkih izbora, političke podele među biračima su velike. Neki birači okrivljuju medije za produbljavanje osećaja podeljenosti.

Američki birači kažu da nema sumnje da su Sjedinjene Države polarizovane uoči novembarskih predsedničkih izbora.

“Mislim da je zemlja danas najviše podeljena od vremena borbe za građanska prava 1960-ih. Mislim, imamo ljude koji ne mogu ni da razgovaraju", kaže glasač Džon Larusa.

Majkl Mekdermot veruje da politički polarizovani mediji doprinose problemu.

“Imate odvojene stanice za vesti za različite stavove. Morate da uzmete sve što čujete sa dozom sumnje."

Jedno istraživanje prošle godine pokazalo je da Amerikanci više veruju da mediji štete demokratiji i povećavaju političke podele nego da ih smanjuju. Samo 16 odsto je reklo da su veoma uvereni da mediji saopštavaju vesti u potpunosti, tačno i pošteno.

Uloga medija u političkoj polarizaciji u Americi
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00


“Kada čitate vesti, možete da kažete po ljudima koji ih saopštavaju, možete da kažete po rečima koje koriste da pokušavaju da vas nateraju da razmišljate na jedan ili drugi način", ističe glasačica Niki Dolče.

Polarizacija koju pokreću mediji nije slučajnost, kaže Džastin Oven, predsednik Centra Bikon u Tenesiju, organizacije za javnu politiku na slobodnom tržištu.

“To su klikovi, zar ne? To su one vesiti koje će privući najviše pažnje. Postoji podsticaj, iskreno, da budemo ekstremniji u pozicijama koje iznosimo jer će to privući više pažnje", smatra Oven.

Mnogi takođe okrivljuju društvene medije za širenje političkih podela.

“Tamo ljudi šire svoja mišljenja. Mislim da to doliva ulje na vatru."

Međutim, dok tradicionalni i društveni mediji mogu da uzburkaju podele, eksperti kažu da ih oni ne izazivaju.

Džohana Danavej sa Univerziteta Sirakjuz kaže da “postoji vrlo malo dokaza da mediji mogu da odvrate ljude od njihovih dubokih uverenja.

"Polarizacije je bilo pre nego što su se svi mediji promenili i pre nego što su stranački obojene vesti ponovo počele da dominiraju."

Kako se približavaju predsednički izbori, Danavej kaže da je daleko više zabrinuta zbog širenja dezinformacija i sve većih izazova sa kojima se prosečni korisnici vesti suočavaju kako bi mogli da razlikuju istinu od fikcije.

XS
SM
MD
LG