Linkovi

Mediji: Paket sa ricinom poslat na adresu Bele kuće


Bela kuća u subotu 19. septembra, sa zastavom spuštenom na pola koplja zbog smrti sudije Vrhovnog suda Rut Bejder Ginzberg.

Jedan koverat upućen na adresu Bele kuće sadržao je supstancu koja je identifikovana kao ricin, smrtonosni otrov, javilo je nekoliko američkih medija u subotu, pozivajući se na jednog federalnog agenta upućenog u situaciju.

Veruje se da je pismo stiglo iz Kanade, a presreli su ga federalni zvaničnici u centru za sortiranje vladine pošte, gde se proveravaju sve pošiljke pre nego što stignu u Belu kuću, javili su Njujork Tajms, CNN, i Vol Strit Žurnal.

Na pitanje o medijskim izveštajima da je pošiljka sa ricinom bila upućena Beloj kući, FBI je saopštio da agencija i "američka Tajna služba i služba za inspekciju pošte istražuju sumnjivo pismo koje je stiglo u vladinu poštansku ustanovu. U ovom trenutku, ne izgleda da postoji pretnja po javnu bezbednost."

Bela kuća i Tajna služba su odbili da komentarišu medijske izveštaje.

Jedan veteran američke mornarice uhapšen je 2018. i priznao da je Trampu i članovima njegove administracije slao koverte koje su sadržale supstancu iz koje se dobija ricin.

Vilijam Klajd Alen slao je koverte sa ricinusom predsedniku Trampu, direktoru FBI-ja Kristoferu Reju, tadašnjem sekretaru za odbranu Džimu Matisu i tadašnjoj direktorki CIA-e Đini Haspel. Pisma su presretnuta i niko nije bio ugrožen.

2014, jedan muškarac iz Misisipija osuđen je na 25 godina zatvora zato što je slao pisma posuta ricinom predsedniku Baraku Obami i drugim zvaničnicima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG