Linkovi

Vučić sa šefom UN-a o stanju dijaloga Beograda i Prištine


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za štampu u Beogradu, nakon ubistva lidera Srpske liste SDP Olivera Ivanovića u severnom delu Kosovske Mitrovice, 16. januara 2018.

Posle nekoliko dana medijskih spekulacija o tajnoj i nenajavljenoj poseti srpskog predsednika Aleksandra Vučića Njujorku, on je u sredu za dnevnik RTS-a uživo i sam izneo detalje svoje posete.

Vučić se ranije tokom dana sastao sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom, sa kojim je, između ostalog, razgovarao o stanju dijaloga Beograda i Prištine.

"Zadovoljan sam našim trudom i radom, a rezultatima nisam", izjavio je Vučić za RTS dodavši da je Srbija spremna na kompromise, ali ne i da žrtvuje sve svoje interese, dok zapadne zemlje čvrsto stoje pri stavu da Kosovo mora da bude nezavisno.

Vučić je rekao da je u poslednjih nekoliko dana imao niz teških sastanaka o ovom pitanju i da dodatni problem predstavlja to što se ne pregovara samo sa Albancima, već sa onima koji su stvorili nezavisno Kosovo.

Srpski predsednik je takođe najavio da će se u naredna dva-tri dana ponovo sastati sa Guterešom i da će mu poručiti da kosovska vlada nema pravo da formira vojsku Kosova.

Što se tiče tajnosti svoje posete, Vučić je rekao da je u Njujork došao sa ćerkom Milicom, sa kojom je hteo da provede vreme i da bez pratnje policije obilazi knjižare.

Vučić bi u petak trebalo da otputuje u Brisel na sastanak sa predsednikom Kosova, Hašimom Tačijem, a na poziv šefice diplomatije EU Federike Mogerini. Srpski predsednik je međutim rekao da nije siguran da li će zbog vremenskih uslova stići na taj sastanak.

I Hašim Tači tajno u Njujorku

U međuvremenu, kosovski portal gazetaexpress.com preneo je da se predsednik Kosova Hašim Tači takođe nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama i da tu posetu već nekoliko dana drži tajnom.

Portal, uz podsećanje na pisanje beogradskih medija koji su prethodnih dana preneli da se u SAD u nenajavljenoj poseti nalazi i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, piše da je Tači počeo dug put van zemlje, čiji je jedan deo javni - poseta Londonu, gde je promovisao svoju autobiografsku knjigu i Parizu, u kome se sastao sa sadašnjim i bivšim predsednicima Francuske, Emaunelom Makronom i Nikolom Sarkozijem - dok je izgleda drugi deo puta tajni.

Citirane su i izjave bivšeg srpskog šefa diplomatije Vuka Jeremića o "tajnim susretima predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Tačijem u SAD".

Bečki "Der Standard" je pisao da su predstavnici Nemačke prekinuli priču o podeli Kosova, o kojoj su navodno razgovarali predsednici Kosova i Srbije.

Neimenovani strani zvaničnik je rekao da se "plaši da Tači i Vučić drugim kanalima mogu da nastave razgovore o podeli Kosova".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG