Linkovi

Mediji: Flin sa ruskim ambasadorom razgovarao o sankcijama


Savetni za nacionalnu bezbednost Majkl Flin
Savetni za nacionalnu bezbednost Majkl Flin

Savetnik predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Majkl Flin navodno je razgovarao sa ruskim ambasadorom u Sjedinjenim Državama o američkim sankcijama protiv Rusije pre nego što je preuzeo tu funkciju, uprkos demantiju administracije da je to bila tema razgovora, preneli su dnevnici Vašington post i Njujork tajms.

Devet neimenovanih aktuelnih i bivših zvaničnika rekli su za Vašington post da su Flin i ruski ambasador Sergej Kisljak eksplicitno razgovarali o sankcijama koje je Rusiji uvela Obamina administracija zbog hakerskih napada tokom američke predizborne kampanje.

Trampov savetnik i Kisljak razgovarali su u isto vreme kada je Obamina administracija uvela sankcije, što je izazvalo sumnje američkih obaveštajnih zvaničnika i dovelo do pokretanja istrage.

Flin je za Vašington post u sredu demantovao navode da je sa ruskim ambasadorom razgovarao o sankcijama, ali je u čevrtak preko portparola poručio za američki dnevnik " da se ne seća da je bilo reči o sankcijama, ali da ne može da bude siguran da to pitanje nije bilo pomenuto."

Potpredsednik SAD Majk Pens, u prošlomesečnom intervjuu televiziji "Si-Bi-Es njuz" takođe je demantovao navode o spornom razgovoru, uz ocenu da je reč o "bizarnim glasinama" koje prate Trampovu kandidaturu.

Te izjave su u suprotnosti sa novim izveštajem Vašington posta o nekoliko kontakata između Flina i Kisljaka pre izbora 8. novembra i tokom tranzicionog perioda.

Informacije o razgovoru zasnovane su na izveštajima obaveštajnih zvaničnika koji prate komunikacije sa ruskim diplomatama.

Prema navodima Njujork tajmsa, zvaničnici su imali transkripte Flinovih telefonskih razgovora sa ruskim ambasadorom, koji su poverljivi. Zvaničnici koji su imali pristup tim izveštajima preneli su detalje uticajnim dnevnicima.

Takođe su za Post naveli da je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost možda prekršio američki zakon kojim se neovlašćenim građanima zabranjuje da pregovaraju sa stranim vladama.

XS
SM
MD
LG