Linkovi

Kako su Indijanci koristili lekovito bilje?


Uzgajanje lekovitih biljki
Uzgajanje lekovitih biljki

Profesor farmakologije u okolini Los Anđelesa proučava kako su američki Indijanci koristili lokalna rastinja za lečenje

Mnogi moderni lekovi imaju svoje korene u prirodnim preparatima. A, pojedini istraživači kažu da tradicionalni biljni lekovi sadrže naznake za dalja medicinska unapređenja. Novinar Glasa Amerike prenosi iz Los Anđelesa priču o jednom profesoru farmakologije koji je proučavao lekove Indijanaca, o kojima prenosi svoja iskustva.

Planinari često istražuju podnožje nacionalnog parka u okolini Los Anđelesa ali ova grupa tu je sa posebnom svrhom. Oni uče kako su američki Indijanci koristili lokalno rastinje za lečenje. Planinarsku ekspediciju predvodi Džejms Adams koji predaje farmakologiju na univerzitetu Južne Kalifornije.

„Farmakološka nauka na početku je bila nauka gde izađete napolje, razgovarate sa tradicionalnim lekarima, saznajete koje biljke su oni koristili za lečenje i zatim te biljke odnesete u laboratoriju kako bi ustanovili zašto imaju dejstvo.“

Aspirin je, na primer, izdvojen u 19.veku iz salicilne kiseline, odavno poznatog prirodnog sastojka protiv bolova i povišene temperature koji se može naći u kori vrbe, medunike i u drugim biljkama. Adams ističe da su tradicionalne zajednice razvile sopstvene lekove na biljnoj bazi. On kaže da je kalifornijsko pleme Čumaš učilo kroz iskustvo koje biljke deluju na određene bolesti.

„Imamo, naravno, američku komoljiku od koje se dobija veoma jak preparat protiv bolova, za koji mislim da bi trebalo svi da znamo kako da koristimo zato što je mnogo bezbedniji nego nesteroidni sastojci protiv upala. Takođe je mnogo beznedniji od lekova baziranih na opijatima.“

Američka komoljika može da se koristi ne samo protiv bolova, kaže Adams. Ona ima prijatan miris koji pomaže ljudima da se opuste. Drugi preparati drevnih Indijanaca uključuju cvetove zove koji su bili korišćeni protiv prehlade. Biljka pod nazivom šamis može da se koristi u melemu koji pomaže kod problema sa kožom. Adams kaže da kalifornijski lovor ima anestetičke kvalitete koji pomažu pri zubobolji.

Adams kaže da su biljku nazvanu Španski bajonet Indijanci koristili kao hranu. Listovi i koren proizvode neku vrstu sapuna, a vlakna iz stabljike mogu da se koriste kao tampon za pritiskanje rana kao i pri izradi odeće. On upozorava da su neke biljke otrovne i da je poznavanje vegetacije neophodno. Adams ističe da su moderni farmaceutski preparati veoma važni u medicini ali da se često previše upotrebljavaju i da mogu da budu veoma škodljivi.

„Naravno, ako vam je potreban lek koji može da vam pomogne, trebalo bi da ga koristite. Ali ono što zaboravljamo je pre svega da treba da balansiramo sopstveno zdravlje. Vratite svoje telo u ravnotežu tako da ono može samo da se izleči.“

Adams naglašava da su kvalitetna ishrana i vežbanje dve najvažnije stvari za zdrav život i da je, na primer, studijsko planinarenje po podnožju planina u okolini Los Anđelesa, još jedan dobar način da održite svoje telo zdravim.
XS
SM
MD
LG