Linkovi

Fatalne greške lekara - globalni problem


Mogli ste da čujete uzdahe širom sveta, kada je u novoj studiji objavljeno da ogroman broj ljudi umire zbog grešaka koje su napravili njihovi lekari. Studija je pokazala da je medicinska greška jedan od glavnih uzroka smrti u Sjedinjenim Državama i najverovatnije u svetu.

“Ukoliko bismo medicinske greške smatrali bolešću, one bi bile treći po redu uzrok smrti u Sjedinjenim Državama“, navodi dr Marti Mekari.

Uznemirujuća konstatacija iz najnovije studije o smrtnim slučajevima, čiji uzrok su medicinske greške, a koju je izrekao autor studije, dr Marti Mekari. Niko nema tačne podatke o tome koliko je osoba umrlo zbog medicinske greške. Centri za kontrolu bolesti i Svetska zdravstvena organizacija koriste kodove na računima kako bi ustanovili glavne uzroke smrti. Bez koda za medicinske greške, Mekari kaže da problem ne može da se proučava ili ispravi. On kaže da je to jedina oblast medicine koja nije dokumentovana.

“Kada imam pacijenta koji ima rak, moram da zabeležim godine i stadijum bolesti pacijenta i podvrstu kancera. I to ide u američki Nacionalni registar i svake godine, uz milione dolara koji se ulažu, mi stvaramo nacionalnu statistiku o raku, svih vrsta i podvrsta koje ulaze u komplikovani registar. Trebalo bi da učinimo isto za medicinsku grešku”.

Greške bi mogle da se dogode kada nemamo dovoljno medicinskih sestara ili dovoljno obuka, ali postoje i druge veoma opasne situacije.

“Najčešća opasna procedura u hitnoj pomoći danas je, prema rečima brojnih lekara, ‘predavanje’ pacijenata” - navodi Mekari.

To je kada zaposleni menjaju smene ili ako je pacijent poslat na proceduru, a da informacije o njegovom stanju nisu stigle. Mekari kaže da greške ne mogu potpuno da se izbegnu, ali da bi njihov broj mogao da bude značajno smanjen.

“Ukoliko tačno ne registrujemo ulogu loše medicinske nege, ne možemo na pravi način da pristupimo problemu”.

To zahteva promenu sistema, kako bi zdravstveni radnici mogli da ustanove slabe tačke i pokušaju da ih eliminišu.

XS
SM
MD
LG