Linkovi

Republikanci u Senatu neuspešni u prvom pokušaju da ukinu Obamaker


Senator Džon Mekejn govori na Kapitol Hilu 25. jula 2017.
Senator Džon Mekejn govori na Kapitol Hilu 25. jula 2017.

Nekoliko sati pošto je američki Senat, u kojem većinu imaju republikanci, glasao da započne rasprava o ukidanju zakona o pristupačnoj zdravstvneoj zaštiti - jednog od glavnih dostignuća bivšeg predsednika Baraka Obame - senatori su odbacili sveobuhvatni predlog zakona o zameni Obamakera.

Sa 43 glasova "za" i 57"protiv" odbačen je nacrt koji je izradio vođa senatske većine Mič Mekonel a kojim bi se okončalo proširenje Medikejda, programa koji pruža zdravstveno osiguranje siromašnim Amerikancima, smanjile subvencije za pomoć ljudima sa niskim prihodima da kupe privatne polise zdravstvenog osiguranja i eliminisale poreske kazne za ljude koji ne kupuju zdravstveno osiguranje.

Mera je takođe sadržala amandman republikanca iz Teksasa Teda Kruza kojim bi se omogućilo kompanijama koje pružaju zdravstveno osiguranje da ponude manje velikodušne planove od onih koji se zahtevaju u okviru Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti.

WATCH: Senatori pozdravljaju Džona Mekejna

Senators Welcome McCain for Vote
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:23 0:00

Sinoćnje glasanje je prvo od mnogih koja će se održati ove nedelje u okviru višegodišnjeg nastojanja Republikanske partije da ukine i zameni Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti poznat pod nazivom Obamaker.

Stavljanje rasprave o zakonu na dnevni red dogodilo se posle uzastopnih i neuspešnih pokušaja Miča Mekonela da stavi na raspravu dve različite verzije zakonskog predloga. Međutim, taj pokušaj zamalo nije uspeo pošto su svi demokratski senatori i dve republikanke Suzan Kolins i Lisa Murkovski glasale protiv stavljanja predloga zakona na dnevni red posle čega je Senat ravnomerno podeljen sa 50 glasova za i 50 protiv.

Potpredsednik Majk Pens u svojoj ustavnoj ulozi predsedavajućeg Senata, uložio je presudni glas za stavljanje predloga na dnevni red. Za senatske republikance - i to je bila delimična pobeda. Republikanski senator Džon Mekejn, iako teško bolestan, vratio se u Kongres da bi svojim glasom omogućio debatu o predlogu zakona o zdravstvu a ujedno uputio i vrlo otvorenu poruku svojim kolegama.

Bučni demonstranti koji su skandirali "Ubijte zakon pre nego što on ubije nas", nisu zaustavili glasanje kojim je u Senatu otvorena debata o republikanskom predlogu reforme zdravstvene zaštite u Americi. Nekoliko dana pošto mu je ustanovljen tumor na mozgu, senator Džon Mekejn dočekan je kao heroj. Čak se našalio na račun svog post-operativnog izgleda.

“Stojim danas pred vama, ne baš u najboljem izdanju…”

McCain Returns to Senate As Republicans Salvage Obamacare Repeal Effort
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Bivši republikanski predsednički kandidat glasao je zajedno sa ostalim stranačkim kolegama.

“Naš sistem zdravstvenog osiguranja je haotičan. Svi to znamo”, rekao je.

Međutim, Mekejn je apelovao na kolege da se vrate dvostranačkoj saradnji i tradicionalnom načinu senatskog rada. Primetio je da je republikanski plan zdravstvene zaštite sastavljen iza zatvorenih vrata a da su demokrate bile isključene iz procesa.

“Ne verujem da će to dati rezultat, a verovatno i ne bi trebalo.”

U Beloj kući, predsednik Donald Tramp je pohvalio Senat što je načinio, kako kaže “džinovski korak da se okonča košmar Obamakera”. Republikanski zakonodavci su se međutim trudili da ne trijumfuju prerano.

“Ovo je tek početak. Nije još vreme za slavlje”, poručio je Mič Mekonel, lider senatske većine.

Da bi se usvojio konačni predlog zakona, moraće da ga podrži najmanje 50 senatora. Umereni republikanci koji su glasali za početak debate obećali su da će glasati protiv predloga ako se ne načine izmene koje bi zaštitile njihove siromašne i ranjive birače. Te promene bi, pak. mogle da razljute njihove fiskalno konzervativne kolege.

Demokrate su kritikovale republikansku inicijativu.

“Nijedan od nas nije izabran na ovaj položaj da bismo ukinuli zdravstveno osiguranje nedužnim ljudima širom Amerike”, istakao je Dik Durbin, senator iz Ilinoisa.

Kakav god zakon da usvoji Senat, on će se razlikovati od verzije u Predstavničkom domu, što znači da zatim slede pregovori o usaglašenom zakonskom predlogu koji bi mogao da prođe oba doma Kongresa pre nego što bude upućen Beloj kući da ga potpiše predsednik Tramp.

WATCH: Mekejn: "Verujmo jedni drugima"

McCain: 'Let's Trust Each Other' in Health Care Debate
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00
XS
SM
MD
LG