Linkovi

Preminula književnica Maja Angelu


Maja Angelu

Ugledna američka pesnikinja književnica i aktivista za ljudska prava Maja Angelu, preminula je u osamdeset sedmoj godini života.

Legendarna američka pesnikinja, dramski pisac i aktivistkinja Maja Angelu “mirno je preminula” u sredu, u svom domu u Severnoj Karolini, saopštila je njena porodica iako nije navela uzrok smrti. Imala je 86 godina. Maja Angelu se proslavila pišući o svom životu siromašne crnačke devojčice koja je odrastala na američkom jugu u doba rasne segregacije.

Uzdigavši se iz siromaštva u rasno podeljenom gradiću u južnoj državi Arkanzas, Maja Angelu postala je jedna od najpoznatijih američkih autora, pesnika i aktivista za gradjanska prava.

Pisala je o svojoj mladosti punoj bola i nepravde u memoaru iz 1969. godine “Znam zašto ptice u kavezu pevaju”. Kada je imala sedam godina, silovao ju je momak njene majke, koga su potom ubili članovi njene porodice. Zbog traume, pet godina nije progovorila ni reč.

"Imala sam glas ali sam odbijala da ga koristim”

Ponovo je počela da govori kada je počela da piše poeziju. Kasnije je pisala eseje, drame i scenarija – stvorivši opus koji je inspirisao ljude od studenata do predsednika.

1993. pročitala je jednu od svojih pesama na inaguruaciji predsednika Bila Klintona.

Predsednik Barak Obama uručio je Maji Angelu predsedničku medalju slobode 2010. zbog pisanja “snažne, inspirativne poezije i proze” koja je pomogla da se probudi savest cele nacije. Bela kuća je takodje hvalila njeno “majstorsko vladanje nizom umetničkih formi.”

Angelu se bavila plesom i glumom, ali je postala slavna zahvaljujući snazi glasa koji je nekada odbijala da koristi.

Postala je glas borbe za gradjanska prava kao i zastupnik onih koji su se borili da ostvare svoj puni potencijal.

Iako nikada nije išla na koledž, Angelu je dobila više od 30 počasnih diploma, i tri decenije predavala na Univerzitetu Vejk Forest u Severnoj Karolini. Taj univerzitet takodje je saopštio vest o njenoj smrti, opisujući Angelu kao “nacionalno blago čiji su život i učenje inspirisali milione ljudi širom sveta.”
XS
SM
MD
LG