Linkovi

Mej ne želi kompromis, EU protiv njenog plana za Bregzit


Britanska premijerka Tereza Mej

Glavni pregovarač Evropske unije za Bregizt Mišel Barnije rekao je da se "snažno protivi" ključnim delovima plana britanske premijerka Tereze Mej za budući trgovinski sporazum.

Barnije je rekao da planovi za "zajednička pravila" za robu, ali ne i usluge nisu u interesu unije.

"Naš ekosistem se razvio tokom decenija. Ne možete da se igrate s njim, izborom određenih delova", istakao je Barnije.

U intervju nemačkom dnevniku Frankfurter algemajne cajtung, pregovarač EU ocenio je da bi planovi Tereze Mej "označili kraj jedinstvenog tržišta i evropskog projekta".

Pregovarač EU Mišel Barnije
Pregovarač EU Mišel Barnije

Britanska premijerka prethodno je saopštila da sa Briselom neće biti kompromisa oko njenih planova za Bregzit, dok mediji izveštavaju da pojedini članovi vladajuće Konzervativne stranke planiraju da objave svoj predlog kojim se traži jasniji raskid sa Evropskom unijom.

Manje od dva meseca uoči roka do kojeg Britanija i Evropska unija žele da se dogovore, Mej pokušava da u svojoj stranci i u podeljenoj zemlji pridobije podršku za svoj plan za Bregzit, koji predviđa zaštitu prekogranične trgovine.

"Niko me neće naterati da prihvatim kompromise koji nisu u našem nacionalnom interesu", napisala je Mej u dnevnim novinama Sandej telegraf.

"Naredni meseci biće ključni u oblikovanju budućnosti naše zemlje i ja sam jasno predstavila svoju misiju", poručila je Tereza Mej.

Naglasila je i da neće održati drugi referendum o članstvu Britanije u EU, ocenjujući da bi to bila "velika izdaja naše demokratije".

Prema planu britanske premijerka, zona slobodne trgovine sa Evropskom unijom primenjivala bi se na robu, ali ne i na usluge. Međutim, pojedine pristalice Bregzita smatraju da bi to značilo da bi za britansku ekonomiju i dalje važe pravila doneta u Briselu.

Dva vodeća konzervativca, Boris Džonson i Dejvid Dejvis, podneli su u julu ostavke na položaje u vladi u znak protesta zbog plana Tereze Mej zato što ne ide dovoljno daleko i zato što bi, prema njihovom mišljenju, izneverio milione ljudi koji su 2016. godine glasali za izlazak iz Evropske unije.

Prema izveštajima britanskih medija, vodeće pristalice Bregzita u Konzervativnoj stranci planiraju da objave svoj plan.

Time bi se izvršio dodatni pritisak na premijerku koja mora da obezbedi glasove za usvajanje bilo kog dogovora sa Briselom, pre nego što Britanija u martu naredne godine napusti uniju.

Mej je ponovila da će Britanija biti spremna da napusti EU i bez dogovora sa Briselom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG