Linkovi

Maturanti nastavili protest, u petak izlaze na test iz matematike


Maturanti u protestnoj šetnji centrom Beograda, Foto: VOA
Maturanti u protestnoj šetnji centrom Beograda, Foto: VOA

Nakon što su polagali kombinovani test u okviru završnog ispita za učenike završnih razreda osnovnih škola, beogradski maturanti nastavili su protest na koji su izašli zbog "provaljenih" testova iz matematike.

Protest je počeo i završio se bez incidenata ispred Ministarstva u Nemanjinoj ulici, a održana je i šetnja do Slavije, pa zatim Ulicom kralja Milana, i nazad Balkanskom i Kneza Miloša do Nemanjine ulice.

Đački protest u Beogradu
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:22 0:00

Sad već bivši osmaci, generacija 04, kako sebe zovu, su ponovili zahteve koje su izneli i na protestu u utorak. U sredu se, kako kažu, pojavili i novi, još uvek neprovereni detalji.

Dimitrije Đorđević, neformalni lider protesta iz Osnovne škole "Jovan Miodragović", kaže za Glas Amerike da se proširila priča da je možda ukraden i test iz srpskog.

"Napravljena je atmosfera da više uopšte ne radimo legitimne prijemne. Ne znamo da li ih neko već ima i zato smo došli ovde. I sa drugim razlogom - da ministar podnese ostavku, kao što se dešavalo svaki put kada su đaci bili u ovoj situaciji", rekao je Đorđević.

Teodora Božović, iz Osnovne škole "Filip Kljajić Fića" ističe da treba nastaviti bojkot.

"Jer je to jedini način da se u ovoj državi nešto postigne. Jer očigledno vlast nas ne poštuje, čim su dopustili da prolazimo kroz ovakav stres. I mi, i naši roditelji, i naši nastavnici", smatra Teodora.

Gotovo svi đaci smatraju da je za ovu situaciju krivo pre svega Ministarstvo prosvete i nadležni ministar.

"Mislim da je prijemni bio pretežak i da nije osnovno znanje i da treba da se poništi. Jer je sramota zato što su procurela rešenja - kao da država nije mogla da sačuva tri papira", kaže Maša Ćuzović iz OŠ "Jelena Ćetković". Vukan Grebenarević iz Osnovne škole "Jovan Miodragović" smatra da je za probleme sa testovima odgovorno Ministarstvo prosvete.

"Zato što je to realno jako laka stvar da se čuva, a država nije uspela da sačuva neku tako osnovnu stvar", istakao je Grebenarević.

Iako su mladi - nisu naivni i većina okupljenih đaka ne veruje da će ministar ispuniti njihov zahtev i podneti ostavku.

"Ne, ja mislim da neće podneti ostavku", kratko kaže Aleksandra Stefanović iz novobeogradske OŠ "Mladost", a sa njom je saglasna i učenica Tamara Simić.

"Mislim da ministar neće podneti ostavku jer ministar ne vidi da je on kriv. A ministar je za sve kriv, jer od ministra sve kreće", dodaje Nenad Dimitrijević iz OŠ "Radoje Domanović". Slične tvrdnje iznosi i Filip iz Osnovne škole "Jovan Popović

"Ministar nije svestan da je on kriv. Hoćeš ti da mu to kažeš? Neću! Zašto? Pa kad siđe kazaću mu", kaže Filip.

U očekivanju da im se ministar prosvete direktno obrati, maturanti su svesni da u četvrtak ipak moraju da izađu na ponovljeni test iz matematike. Kako kažu, i 2013-te godine, kada je matura ukinuta, tadašnji đaci su ipak izašli na testiranje.

"Izaći ćemo kao što smo izašli i na srpski i kombinovani test. Uradićemo ga i videćemo kako se tu stvari odvijaju, pa ćemo posle opet doći ovde najverovatnije da protestujemo dok se naši uslovi ne ispune", ističe Dimitrije Đorđević.

"Na test ću izaću zato što neću da polažem u drugom ispitnom roku. Meni je generalno svejedno zato što imam 60 bodova iz škole, ali opet ću doći na protest", dodaje Aleksandra Stefanović, dok Filip duhovito odgovara:

"Izaći ćemo (na matematiku), ali biće opet protesti. Ne može to tako da prođe", kaže Filip.

Nenad Dimitrijević ponudio je svoje razloge za izlazak na ponovljeni test, ali i odlazak na proteste.

"Na matematiku moramo da izađemo inače nećemo moći da upišemo srednje škole. Što nam direktno utiče na buduće tokove karijere, tako da mi nemamo druge opcije nego da ovako izađemo na ulice i kažemo šta mislimo", dodaje Nenad Dimitrijević.

Među okupljenim učenicima bilo je i roditelja, ali su oni izbegavali kamere i pitanja novinara. Ipak, maturanti kažu da imaju punu podršku roditelja:

"Naši roditelji nas naravno podržavaju, jer nismo mi jedini koji preživljavamo ovaj stres i ovu tenziju. Nismo mi pod tenzijom jedini, nego su i naši roditelji, i naši nastavnici i zato nas podržavaju", kaže za Glas Amerike Teodora Božović, a njeno mišljenje podržava i Dimitrije.

"Roditelji - uglavnom se slažu sa nama, i oni smatraju da ovo stvarno nije u redu i da je nečuveno. Naravno, uvek ima onih koji se ne slažu, ali da kažemo svi koji smo ovde roditelji nas podržavaju".

"Oni su me podržali u tome i rekli su da smo u pravu i na našoj su strani. Svi", dodaje Filip.

Na kraju treba reći i da je policija je uhapsila oca jednog maturanta koji je osumnjičen da je iz štamparije u kojoj su štampani testovi za malu maturu ukrao primerak testa iz matematike, kako bi pomogao sinu na ispitu.

Kako je saopšteno iz MUP-a, uhapšen je četrdesetdvogodišnji I.S. zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja, i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Takođe, premijerka Ana Brnabić je stala uz ministra prosvete ocenom da ne vidi odgovornost Mladena Šarčevića zato što je test iz matematike ''procurio'' u javnost, a sam ministar je izjavio da oseća moralnu odgovornost zbog odlaganja polaganja testa iz matematike, ali da ne vidi razlog zašto bi podneo ostavku "kad je problem otkriven".

XS
SM
MD
LG