Linkovi

Matis: Ubistvo saudijskog novinara opasnost po regionalnu stabilnost


Državni sekretar SAD, Džejms Matis, govori tokom drugog dana 14. Manama dijaloga, bezbednosnog samita u Manami, Brahrein, 27. oktobra 2018.

Ubistvo novinara Džemala Kašogija "podriva regionalnu stabilnost" i američki Stejt dipartment planira da preduzme dalje akcije kao odogvor na ubistvo, rekao je sekterar za odbranu SAD Džim Matis u subotu na međunarodnoj konferenciji na Bliskom istoku.

Matis nije pomenuo Saudijsku Arabiju direktno u vezi sa ubistvom Kašogija 2. oktobra u konzulatu Kraljevstva u Istanbulu, u Turskoj. Ali, pomenuo je to što je državni sekretar Majk Pompeo poništio vize Saudijcima umešanim u ubistvo novinara Vašington posta i rekao da će dodatne mere biti preduzete.

Govoreći u Dubaiju, glavni diplomata Saudijske Arabije rekao je u subotu da je globalna povika i fokus medija na bistvo Kašogija postalo "histerično".

"Ova tema postala je vrlo histerična", rekao je ministar spoljnih poslova Adel al Džubeir. "Mislim da su ljudi pripisali krivicu Saudijskoj Arabiji sa takvom sigurnošću, pre nego što je istraga okončana".

Al Džubeir govorio je o rastućem skepticizmu povodom navodne umešanosti princa. On je to rekao odgovarajući na pitanja novinara iz zapadnih zemalja na godišnjoj konferenciji međunarodnih zvaničnika, uključujući i sekretara za odbranu SAD Džejsma Matisa, u Bahreinu.

Matis nije povukao potez kojim bi direktno optužio Saudijce i nije reagovao na pozive članova Kongresa da obustavi prodaju oružja Saudijskoj Arabiji ili uvede sankcije Kraljevstvu. Ali, njegovo pominjanje u širem kontestu pri kraju govora podvuklo je pitanje kakve će ozbiljne posledice incident proizvesti u odnosima SAD sa ključnim saveznikom.

"Uz naš zajednički interes ka miru i uz poštovanje prema ljudskim pravima, ubistvo Džamala Kašogija u diplomatskom predstavništvu mora da nas se sve tiče u velikoj meri", rekao je Mtis međunarodnim zvaničnicima i ekspertima tokom Manama dijaloga. "Neuspeh bilo koje nacije da poštuje međunarodne norme i vladavinu prava podriva regionalnu stabilnost u vremenu kada nam je najpotrebnija".

Dodao je da će nastaviti da se konsultuje sa predsednikom Donaldom Trampom i Pompeom dok razmišlja o širim posledicama ovog pitanja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG