Linkovi

Matis: Sirija i dalje ima hemijsko oružje


Sekretar za odbranu SAD, Džim Matis (desno) i izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman na pres konferenciji u Ministarstvu odbrane Izraela, Tel Aviv, Izrael, 12. aprila 2017. (Jonathan Ernst/Pool Photo via AP)

Sekretra za odbranu SAD, Džim Matis, rekao je u petak da je Sirija razmestila svoje borbene avione tokom poslednjih dana i da je sačuvala hemijsko oružje, što je tema kojoj se mora pristupiti diplomatski.

Sjedinjene Države lansirale su desetine raketa ranije ovog meseca na vojnu avio-bazu u Siriji, kao odogovor na hemijski napad u kome je ubijeno oko 100 ljudi, uključujući 30 dece.

SAD su rekle da je sirijska vlada lansiraja napad iz avio-baze Šajrat. Pentagon tvrdi da je u napadu na bazu oštećeno ili uništeno oko 20 odsto sirijskih operativnih vojnih aviona.

Avioni su poleteli iz vazdušne baze

Tokom konferencije za novinare sa svojim izraelskim kolegom, Avidgorom Libermanom, Matis je upitan da li je sirijska vojska prebacila svoje ratne avione u rusku bazu u Latakiji.

"Raštrkali su svoje avione, nema sumnje. Raštrkali su svoej avione tokom poslednjih dana", rekao je Matis.

Hemijsko oružje

Matis je ponovio da Sjedinjene Države veruju da je Sirija sačuvala nešto od svog hemijskog oružja.

"Osnovno je, mogu da kažem autoritativno da su očuvali nešto (hemijskog oružja). To je kršenje rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i tome se mora pristupiti diplomatski", rekao je Matis.

Izraelska vojska saopštila je u sredu da veruje da snage sirijskog predsednika Bašara al Asada i dalje poseduju nekoliko tona hemijskog oružja.

Viši oficir izraelske vojske rekao je izraelskim novinarima da je "nekoliko tona hemijskog oružja" ostalo u rukama Asadovih snaga, rekao je zvaničnik vojske Rojstersu.

U sporazumu koji su 2013. postignut pod pokroviteljstvom Rusije i Sjedinjenih Država, Sirija je pristala da uništi svoje hemijsko oružje.

Organizacija za zabranu hemijskog oružja, koja globalno nadgleda situaciju na tom polju, saopštila je da je sarin ili nekih slični zabranjeni otrov korišćen u napadu 4. aprila u sirijskoj provinciji Idlib.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG