Linkovi

Matis: Sankcije ostaju do napretka u denuklearizaciji


Japanski ministar odbrane Itsunori Onodera, američki sekretar za odbranu Džim Matis i južnokorejski ministar odbrane Song Jung - mu na trilateralnom sastanku u Singapuru, 3. jun 2018.
Japanski ministar odbrane Itsunori Onodera, američki sekretar za odbranu Džim Matis i južnokorejski ministar odbrane Song Jung - mu na trilateralnom sastanku u Singapuru, 3. jun 2018.

Američki sekretar za odbranu Džim Matis rekao je da će Severnoj Koreji biti ukinute međunarodne sankcije samo ako ta zemlja preduzme konkretne mere da se oslobodi svog nuklearnog programa.

Nastavićemo da primenjujemo sve rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Severnoj Koreji, kojoj će biti ublažene sankcije samo ako pokaže da je preduzela proverene i nepovratne korake ka denuklearizaciji", rekao je Matis u nedelju, na kraju posete Singapuru.

Matis, koji se novinarima obratio sa svojim južnokorejskim i japanskim kolegama, pokušao je da umanji očekivanja od tekućih razgovora SAD i Severne Koreje.

“U najboljem slučaju, možemo da očekujemo težak put do pregovora", rekao je američki zvaničnik.

Američki i severnokorejski zvaničnici nastavljaju da realizuju planove za očekivani samit predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una 12. juna u Singapuru.

Matis je u subotu rekao da se na samitu neće razgovarati o broju američkih vojnika u Južnoj Koreji. "Ti razgovori, ako ih bude, biće održani odvojeno od razgovora sa Pjongjangom", rekao je šef Pentagona.

Još nije poznato šta su dve strane spremne da ponude tokom pregovora, niti koliko će oni trajati.

Tramp se prvobitno zalagao za brz proces denuklearizacije, ali je posle susreta sa visokim severnokorejskim zvaničnikom u petak, po svemu sudeći odustao od tog pristupa.

“Imate vremena. Možemo da idemo brzo ili sporo", rekao je Tramp drugom čoveku Severne Koreje Kim Jong Čolu.

XS
SM
MD
LG