Linkovi

Matis putuje u Kinu, dok tenzije rastu


Defense Secretary Jim Mattis smiles at a member of the German army as he speaks with the media at the Pentagon, June 20, 2018, in Washington.
Defense Secretary Jim Mattis smiles at a member of the German army as he speaks with the media at the Pentagon, June 20, 2018, in Washington.

Sekretar za odbranu SAD, Džejms Matis, posetiće Kinu ove nedelje usred rastućih tenzija između dve nacije u vezi sa politikom Pekinga prema Južnom kineskom moru, prodaji oružja SAD Tajvanu i rasplamsavajućeg trgovinskog rata.

Matis je rekao novinarima u nedelju da želi da "preduzme mere" zbog kineskih ambicija, dok ojačavaju svoju vojnu poziciju u spornim oblastima Južnog kineskog mora. Rekao je da ide u Kinu otvorenog uma i da planira da puno sluša.

Uprkos osetljivim pitanjima na stolu, Matis se takođe nada da će obezbediti kinesku podršku u ubeđivanju Severne Koreje da odustane od svog nuklearnog programa, što je bio ključni cilj samita između predsednika SAD Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una, ranije ovog meseca.

Dok bude u Pekingu, od utorka do četvrtka, Matis će se susresti sa visokim zvaničnicima kineske odbrane i verovatno sastati sa predsednikom Kine, Ši Đinpingom.

Četvorodnevno putovanje takođe će ga odvesti u Južnu Koreju, gde će razgovarati sa ministrom za nacionalnu odbranu, Song Jong Muom, i u Japan, gde bi po planu trebalo da se sastane sa ministrom odbrane, Icunori Onoderom.

Sastanci za cilj imaju uveravanje Južne Koreje i Japana da Vašington ostaje posvećen regionalnoj bezbednosti, nakon što je Tramp objavio na samitu sa Kimom da će SAD obustaviti združene vojne vežbe koje su se rutinski održavale sa Južnom Korejom.

XS
SM
MD
LG